Кламер БГ - Новини: БСП ще участва в разговори за втори и трети мандат

БСП ще участва в разговори за втори и трети мандат

България

|
Съб, 20 Май 2023г. 15:35ч.
БСП ще участва в разговори за втори и трети мандат

БСП ще участва в разговори за втори и трети мандат

БСП възложи на депутатите си да гласуват "против" кабинета "Габриел", а членовете на партията да не участват в ново служебно правителство на президента Румен Радев, в случай, че се стигне до такова. Националният съвет на партията реши още БСП да участва в разговори за реализиране на втори и трети мандат.

Националният съвет на БСП потвърди решението на Изпълнителното бюро и на парламентарната група на коалиция “БСП за България“ за прекратяване на преговорите с ГЕРБ-СДС за съставяне на правителство с първия проучвателен мандат.

Решенията са взети с 98 гласа “за“ и два против.

Една от грешките на Бойко Борисов за първия мандат беше, че предложи ярка политическа личност за министър-председател, заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова пред журналисти след заседанието

В това яростно политическо противопоставяне, смятаме, че лидерите и ярките политически лица на партиите трябва да отстъпим назад, ако искаме да постигнем съгласие по важни национални задачи, коментира Нинова.

Тя посочи, че няколко пъти членове на БСП влизат в служебни кабинети, без партията да е уведомена и разбираме от медиите. "Като иска някой лична кариера, да си я прави, но не за сметка на БСП", обясни мотивите Нинова.

По-рано днес в интервю за БНТ Александър Симов, член на Националния съвет на БСП, коментира, че принципната позиция на партията винаги е била да участва в разговори за съставяне на редовно правителство.

Затова започнахме участие в разговорите, не сме се договаряли за постове, искахме да говорим за политика, допълни той.

Симов заяви, че БСП се е оттеглила от разговорите за правителство с ГЕРБ-СДС, защото не са били поставени истинските проблеми на обществото.

mediapool.bg