Кламер БГ - Новини: Карадайъ пропусна знаково събитие на ДПС в Демир баба теке

Карадайъ пропусна знаково събитие на ДПС в Демир баба теке

България

|
Съб, 20 Май 2023г. 19:18ч.
Карадайъ пропусна знаково събитие на ДПС в Демир баба теке

Кадър от възпоменателния митинг- събор в местността Демир баба теке, сн. ДПС

Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ пропусна символния за движението възпоменателен митинг- събор в местността Демир баба теке край Исперих, където всяка година се почитат жертвите на Възродителния процес.

Отсъствието на лидера на партията е прецедент, като зам.-председателят на ДПС и народен представител от Разградския избирателен район Ахмед Ахмедов го оправда “с преговорите, които води екипът на партията в София“. ДПС декларира подкрепа за кабинет на Мария Габриел с първия мандат на ГЕРБ-СДС, а по-рано днес депутатът от ГЕРБ Теменужка Петкова каза, че партията й ще приеме експерти от ДПС и ИТН в проектокабинета.

Ахмедов предаде на симпатизантите и присъстващите специалните поздрави на Карадайъ и благодари от негово име за подкрепата, която оказват на ДПС през всичките тези 33 години. Той заяви, че благодарение на тази подкрепа и на тази сила, от ДПС съумяват да решават проблемите на хората. Ахмедов се обърна към присъстващите и най-вече към медиите, че днес са тук, на това място не за мъст и омраза, а за да споменат майските събития и трагедиите, и за да заклеймят комунистическия режим.

"Обречени да живеем в заедност. Заедно да се радваме и заедно на страдаме по тези земи в името на нашето отечество България", каза Ахмедов.

“Няма как нация, която е разединена, институции, които всеки ден се бият и се противопоставят, да върви напред“, каза евродепутатът от ДПС Илхан Кючюк, който участва във възпоменателния митинг- събор. Той заяви, че на България е нужно правителство, което да изведе страната от тежките кризи - икономическа и социална, но преди това от институционалната криза. Затова по думите му всички трябва да положат усилия и е време да си протегнат ръка.

Още по темата:

Доган с многозначителен поздрав към Карадайъ. Пожела му да "намери мярата"

“Настъпил е моментът, в който България трябва да каже дали искаме да вървим назад и да се отдалечаваме от всички тези приоритети или да си помечтаем, че може да вървим напред. За каква еврозона, за какъв Шенген днес може да говорим, когато сме в тежка институционална криза. Кой ще ни даде доверие в едно такова състояние – Хага, Берлин, Виена? Няма да ни дадат доверие, защото ние самите не си вярваме. Не си вярваме, че можем да излъчим сигурност, че можем да бъдем друга държава - подредена държава, държава, която гледа към следващото поколение“, каза евродепутатът.

Той добави, че ДПС играе голяма роля в този процес и допълни, че исторически движението винаги е имало голяма роля.

Съборът на Дебир баба теке край Исперих е по повод майските събития от 1989 г. и "възродителния процес". Сред официалните лица на събитието бяха заместник-председателите на партията, евродепутати и народни представители, областни и общински лидери на партията, имаше и гости от съседна Турция.

Музикално-танцов спектакъл в началото на събитието представиха артистите от сцена "Назъм Хикмет“ при Театрално-музикалния център в Разград. В честването участваха и фолклорни групи и състави от региона.

mediapool.bg