Кламер БГ - Новини: БСП предлага нов модел за управление на водните ресурси

БСП предлага нов модел за управление на водните ресурси

България

|
Нед, 04 Окт 2020г. 15:10ч.
БСП предлага нов модел за управление на водните ресурси

Предлагаме нов модел за управление на водните ресурси, заявява лидерът на БСП Корнелия Нинова, цитирана в съобщение на пресцентъра на БСП.

Водата и управлението на водните ресурси продължават да са един от основните проблеми в България, те имат сериозно въздействие върху социалния живот, екологията и икономиката на страната, посочва Нинова. Според нея правителството на Борисов се е провалило и в този сектор.

"Напомняме, че министър от кабинета "Борисов 2", при откъснати язовирни стени и наводнения, заяви: "Свиквайте с наводненията, климатът се променя". Днес премиерът по повод безводието казва - "свиквайте без вода, защото вече не вали както преди", коментира Нинова и допълва, че това не е политика, а отказ от нея.

Заради некомпетентното и корумпирано правителство, стихията отнася къщите и в същото време в 21 век има хиляди хора без достъп до вода, няма как да се свиква с подобен цинизъм, заявява тя и отбелязва, че осигуряването на чиста вода, въздух и земя е задължение на всяко управление.

Това според БСП може да стане по следния начин - ВиК секторът става приоритетна държавна политика и отговорност, прави се цялостен национален план, а не се кърпи на парче, осигуряват се публични инвестиции за възстановяване на водопреносната мрежа, пречиствателни станции и напоителни системи, и не се краде от тях. От БСП поставят и въпроса какво е станало с държавния ВиК холдинг с 1 млрд. капитал. Други предложения на социалистите са въвеждане на драстичен контрол върху експлоатацията на язовири и прекратяване на концесиите на неизрядните концесионери, като същото да се отнася и за замърсителите на реките и водоемите.

Предлагаме нов модел за управление на водните ресурси с грижа за природата и хората едновременно, заявява лидерът на БСП.

mediapool.bg