Кламер БГ - Новини: БСП организира почистване на паметника на Съветската армия

БСП организира почистване на паметника на Съветската армия

България

|
Пон, 28 Фев 2022г. 16:10ч.
БСП организира почистване на паметника на Съветската армия

БСП организира почистване на паметника на Съветската армия

Социалисти предприеха в понеделник почистване на паметника на Съветската армия в София, след като преди ден беше издраскан по време на демонстрация срещу руската инвазия в Украйна.

Почистването е по инициатива на градската организация на БСП и младежкото обединение в партията. Общинсият съветник от БСП Иван Таков, който присъства на акцията по почистването, заяви, че левицата има последователна позиция срещу поругаването и премахването на паметници.

"Това е безобразие. Не е това начинът да изразиш позиция. Има други много по-демократични и културни начини. Затова винаги ще се грижим никой паметник да не е в това състояние", посочи той.

Таков се обяви и срещу демонтирането на паметника, каквато инициатива обяви в края на миналата седмица кметът на район "Средец" Трайчо Трайков.

Недоволни от руската инвазия в Украйна се събраха в неделя пред паметника на Съвтеската армия в София с искане той да бъде окончателно демонтиран и изписаха на монумента с боя и спрей "убийци", "окупатори" и "свобода на Украйна". Акцията бе организирана от Гражданска инициатива за демонтиране на паметника на Съветската армия, ден след като полицията арестува трима младежи - две момчета и едно момиче, които искали да напишат с маркер на постамента Save Ukraine!

mediapool.bg