Кламер БГ - Новини: Любувайки се на изкуството, "Патриотите" се разбраха да ходят на работа и да си траят

Любувайки се на изкуството, "Патриотите" се разбраха да ходят на работа и да си траят

България

|
Вт, 06 Ноем 2018г. 17:06ч.
Любувайки се на изкуството, "Патриотите" се разбраха да ходят на работа и да си траят

Под предлога, че са "заведени" в Министерския съвет от единствения сред тях, който не е член на кабинета – Волен Сидеров, за да "погледат изкуство", лидерите на "Обединените патриоти" проведоха коалиционен съвет, демонстрирайки сплотеност. Необичайното им заседание се проведе във вторник след месеци на вътрешни скандали и взаимни призиви за оставки.

Едно от решенията е да се затегне дисциплината, за да не се допуска проваляне на заседанията на парламента заради отсъствие на депутати от мнозинството. Редовното ходене на работа вече е наложително, тъй като БСП, ДПС и "Воля" бойкотират пленарните заседания с искане за оставка на вицепремиера и лидер на НФСБ Валери Симеонов. Поради тази причина депутатите от ГЕРБ и "Обединени патриоти" трябва да са в пленарната зала, тъй като ако не се регистрират поне 121 народни избраници, се провалят заседанията.

Другото решение на коалиционния съвет на "Обединени патриоти" (ОП) е да намалят публичните изявления, за да не се създава напрежение. Тоест, да не се карат чрез медиите и да не се налага да ги разтървава премиерът Бойко Борисов, каквато беше досегашната практика.

Внезапно възцарилият се мир помежду им става в критичен за коалицията им момент, тъй като и парламентарната опозиция, и нестихващи граждански протести искат оставката на Валери Симеонов, а вицепремиерът и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов отчаяно се опитва да обясни, че няма нищо общо с корупцията в Агенцията за българите в чужбина, която от години е под контрола на партията му, а от две години е в ресора на колегата му Симеонов.

Така единствено третият съпредседател на ОП Волен Сидеров е "целият в бяло" и непоклатим като шеф на парламентарната група на "Патриотите". Именно негова е инициативата коалиционният съвет да се проведе в МС – не за друго, а за да се любуват на изкуство.

"Доведох колегите тук, защото има много интересни творби на Димитър Годжанов и на Никола Танев. Да видят, че в тази сграда има много добри картини, да видят малко изкуство", каза лидерът на "Атака".

Иначе, по думите му, диалогът в коалицията вървял. "Всичко е наред, няма предпоставки за напрежение засега", успокои Сидеров, който наскоро обяви Валери Симеонов за "джендър" и "соросоид" и поиска оставката му, но Каракачанов не се съгласи.

Междувременно малко след патриотичния сговор извънредното заседание на парламента започна с кворум на ръба. Регистрираха се 122-ма народни представители. По време на регистрацията в зала бяха и депутати от "Воля" и "БСП за България". По неофициална информация кворумът е спасен от представители на "Воля" и независими депутати. Социалистите бяха над 40, но не се регистрираха в началото. Представители на ДПС се появиха в пленарната зала едва след успешната регистрация.

mediapool.bg