Кламер БГ - Новини: Великотърновският университет уволни дисциплинарно зам.-министър

Великотърновският университет уволни дисциплинарно зам.-министър

България

|
Вт, 06 Ноем 2018г. 17:46ч.
Великотърновският университет уволни дисциплинарно зам.-министър

Заместник-министърът на правосъдието проф. Николай Проданов е уволнен дисциплинарно като преподавател във Великотърновския университет. Причината е неспазване на задълженията му във висшето училище. За уволнението му се съобщава в опровержение на информация на прокуратурата, че университетът е анулирал свидетелствата за учителска правоспособност на 170 италианци.

В становището на университета се казва, че "няма незаконно записани студенти, на което е издадена учителска правоспособност, включително и от Италия". В понеделник от прокуратурата във Велико Търново обявиха, че проверката им по случая показала, че в случая има преправяне на документи и той е изпратен на Районната прокуратура в София.

При проверка във Великотърновския университет през тази година образователното министерство установи, че през 2016 г. Академичният съвет на висшето училище е решил да признае професионалната квалификация "учител" на 170 италиански граждани. Те са били незаконно записани за курс за придобиване на тази квалификация в Европейския политехнически университет - Перник. Университетът в Перник обаче няма акредитация да обучава учители и да издава свидетелства за учителска правоспособност. Така документите са издадени от Великотърновския университет, който има това право.

Според проверката на образователното министерство решението за издаването на свидетелствата реално не е гласувано от Академичния съвет, а е дописано в протокола от заседанието му от 18 април 2016 г.

От университета обаче отричат да са нарушили закона. И намекват, че всичко това е "организирана акция" срещу Великотърновския университет "в навечерието на 55-годишнината от неговото основаване". В становището на сайта на висшето училище се намеква, че организатор на акцията е именно уволненият Проданов.

Според Проданов действията на ръководството на университета са подтикнати от личностни вражди и се основават на неоснователни опасения.

"Уволнението на колегата Проданов не е спонтанно. Тук става дума за сериозни неща. Той е единственият преподавател, който не си е нанесъл в системата занятията за първия семестър, а си получава заплата. Има изпитани студенти и ненанесени оценки. Освен това занятията не се изпълняват по график, ако изобщо се проведат. Този човек работи в София като заместник-министър и в Търново като преподавател. 16 часа никой няма право да работи в държавата”, заяви ректорът проф. Христо Бонджолов пред Нова телевизия. Той намекна и за оказвано влияние върху държавното обвинение от страна на Проданов.

Проданов обясни, че ще търси правата си в съда.

mediapool.bg