Кламер БГ - Новини: БСП и Марешки обмислят вот на недоверие към кабинета

БСП и Марешки обмислят вот на недоверие към кабинета

България

|
Четв, 07 Септ 2017г. 17:14ч.
БСП и Марешки обмислят вот на недоверие към кабинета

Във втория работен ден на парламента лидерът на “Воля“ Веселин Марешки изненадващо обяви, че партията му би подкрепила и дори инициирала вот на недоверие към правителството заради цялостната му политика. Заявката от “Воля“, която само преди четири месеца подкрепи с гласовете си третия кабинет “Борисов“, идва по-малко от седмица след като възможността да се иска вот на недоверие към кабинета беше обсъждана от Националния съвет на БСП.

“Ще искаме този парламент и това правителство да си ходят. Направо Борисов да си подава оставката и да си ходи“, заяви Марешки.

Той коментира и подготвян за 11 септември протест на недоволни от управлението граждани,като посочи, че хората с право недоволстват и изрази очакване, че на него ще дойдат повече от 300 души. “Мога да кажа на премиера Борисов направо да си подава оставката и да си ходи, защото е ясно, че 300 души със сигурност ще има на протеста“ каза Марешки, визирайки предполагаемо изказване на Борисов, че ако се съберат и 300 души, ще подаде оставка. От ГЕРБ заявиха, че препредаваните думи на премиера са фалшива новина.

От БСП веднага обявиха, че биха подкрепили вот на недоверие към кабинета.

“За каквато и да поискат вот на недоверие "Воля", все ще са в правото си“, заяви пред журналисти Георги Гьоков от БСП. “За три месеца управление се натвориха скандали - то не бяха суджуци, саниране. Във всички посоки, в които може да се поиска вот на недоверие, бихме го подкрепили и то има за какво да се поиска вот на недоверие“, коментира Гьоков.

“Изчакахме да минат стоте дни управление, сега ще анализираме какво са направили и не са направили и може би и ние ще поискаме вот на недоверие. Още повече, че сега сме 80 души в парламентарната група и ще ни бъде много по-лесно да търсим съмишленици, отколкото в предишния парламент“, заяви Гьоков.

БСП и “Воля“ разполагат с общо 92 депутати, като все още не е ясно дали групата на ДПС, която е от 25 депутати би подкрепила вот на недоверие. При подкрепа и от трите партии за вота биха гласували 117 депутати, докато управляваща коалиция на ГЕРБ и Обединените патриоти има 122 гласа.

От ГЕРБ заявиха, че не са изненадани и обвиниха БСП и Воля в координирана акция срещу правителството.

Депутатът от ГЕРБ Тома Биков коментира, че депутатите от “Воля“ играят ролята на маша в ръцете на БСП.

“Трябва да имат 48 подписа, сами не могат да го направят, само ако са водили някакви преговори с БСП през август и евентуално са се разбирали“, каза той.

“Не мисля, че мнозинството е застрашено, защото има своята програма и път, който следва, посочи още представителят на управляващите.

Тома Биков смята, че би било грозно и глупаво да има вот на недоверие по време на председателството. “Да кажат дали искат да падне правителството и да има предсрочни избори. БСП да го кажат, а не да пускат “Воля“ да говори от тяхно име“, призова Биков.

mediapool.bg