Кламер БГ - Новини: Лазар Влайков е обвинен за убийството във Виноградец

Лазар Влайков е обвинен за убийството във Виноградец

България

|
Четв, 07 Септ 2017г. 19:42ч.
Лазар Влайков е обвинен за убийството във Виноградец

Председателят на общинския съвет в Септември Лазар Влайков е задържан за 72 часа и е обвинен за непредумишленото убийство на 47-годишния собственик на заведение във Виноградец Наско Тонкев.

Той ще отговаря за това, че не е спазил изискванията за боравене с оръжие, вследствие на което се е стигнало до трагичния инцидент, съобщиха от държавното обвинение.

По-късно в четвъртък говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова коментира, че задържаният е нарушил грубо нормативни актове, включително забраната за носене на огнестрелно оръжие на публични места и при употреба на алкохол и наркотици.

По думите й няма съмнение, че Влайков е употребил алкохол преди инцидента, тъй като тестът с дрегер е отчел 0.76 промила. Тестът му за наркотици обаче е бил отрицателен.

Арнаудова разкри още, че разпечатките от мобилния му телефон са показали, че той не е разговарял веднага след убийството с районния прокурор на Пазарджик Георги Кацаров, както подозират близките на загиналия. Кацаров е бил разпитан и е отракъл да е разговарял с Влайков в нощта на убийството.

Разследващите обаче ще проверят дали между двамата е имало интернет комуникация. Влайков и обвинителят са известни с близките си отношения. Изискани са и разпечатки на всички 12 души, присъствали по време на инцидента.

Наказателният кодекс предвижда за това престъпление от 2 до 8 години затвор. Предстои прокуратурата да поиска от съда да задържи за постоянно Влайков. Междувременно в четвъртък общинският съвет в Септември прие оставката му като председател.

Арнаудова съобщи на брифинг в Пазарджик, че все още не е готова нито една от назначените 5 експертизи за убийството в село Виноградец. Трябва да се изготвят експертизи за начина, по който е настъпила смъртта на Тонкев, дали има барутни частици по ръцете на Лазар Влайков, на починалия и детето. Тя добави, че е назначена и биологична и ДНК-експертиза в частна лаборатория, като резултатите ще са готови в най-кратък срок.

Разпитано е и 6-годишното дете, на чийто рожден ден стана инцидентът и се твърди, че то е простреляло неволно с пистолета "Глок" собственика на заведението. Показанията на детето обаче са следствена тайна,

каза Арнаудова.

На 8 септември Окръжната прокуратура в Пазарджик ще гледа искането за постоянно задържане под стража на Лазар Влайков. След влизане в сила на определението на съда, материалите по случая ще бъдат изпратени в Пловдив, каза Арнаудова.

Убийството на собственика на ресторант "Градина" във Виноградец се случи на 31 август по време на шумно празненство по случай рождения ден на 6-годишен племенник на Влайков, на което общинарят от ГЕРБ бе извадил личния си "Глок" и започнал да стреля с него.

Впоследствие оръжието било прехвърляно от ръка на ръка и към други гости, докато в един момент фатално е прострелян собственикът на ресторанта.

Първоначалната информация бе, че последният изстрел е бил произведен, докато пистолетът е бил в ръцете на 6-годишния рожденик. Впоследствие обаче роднините на жертвата заявиха, че именно Влайков е убил Тонкев. Освен това разказаха, че веднага след трагичния инцидент той е започнал да звъни по телефона си, вместо на 112 и подозренията бяха, че е разговарял с близкия му прокурор звънял за съдействие на прокурор Казаров.

Съмненията, че разследването може да не се води обективно се засилиха и от факта, че Влайков прекара само 24 часа в ареста, след което бе освободен без повдигнато обвинение. Той е известен в миналото и с други свои прояви, включително нападение и намушкване с нож, след които делата са прекратени.

Заради това главният прокурор Сотир Цацаров разпореди производството по случая да се прехвърли в Пловдивската окръжна прокуратура и лично посети Пазарджик, за да се запознае с казуса. Междувременно ГЕРБ за пореден път изключи Влайков от партията и го призова да си подаде оставката от председателския пост на Общинския съвет в Септември.

mediapool.bg