Кламер БГ - Новини: БСП и ДПС внесоха искане за оставка на Караянчева

БСП и ДПС внесоха искане за оставка на Караянчева

България

|
Ср, 14 Окт 2020г. 13:15ч.
БСП и ДПС внесоха искане за оставка на Караянчева

Депутатите от БСП и ДПС внесоха в деловодството на парламента искане за оставка на Цвета Караянчева от ГЕРБ като председател на Народното събрание. Мотивите – непознаване на конституцията, уронване на престижа на парламента, както и изолиране на журналистите от депутатите.

За да бъде прието искането им, което ще бъде подложено на гласуване в пленарната зала в четвъртък, трябва да бъде подкрепено от повече от половината присъстващи депутати. "Обединени патриоти", ГЕРБ и подкрепящите ги с гласовете си депутати от "Воля" са общо 128 и се очаква те да бъдат против. Не е ясно колко от тях ще са в залата по време на гласуването, както и колко от независимите депутати ще подкрепят искането на БСП и ДПС.

Предложението е внесено с 96 подписа – всички социалисти и всички депутати от ДПС без медийния магнат Делян Пеевски, който не ходи на работа.

Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ обяви, че са водени консултации за подкрепа с различни партии. Разговори били водени и с ГЕРБ, а оттам изразили съгласие с мотивите. Официално обаче управляващата партия твърди, че подкрепя Караянчева и отхвърля обвиненията срещу нея.

"Утре ще видим дали ГЕРБ се олицетворява с образа на Караянчева", заяви Карадайъ.

В декларация от името на БСП Нинова подробно изложи мотивите за исканата оставка. Карадайъ пък обяви, че е напълно съгласен с тях.

Мотивите – още от встъпването на Караянчева в длъжност

Лидерът на социалистите обясни как още при встъпването си в длъжност Караянчева показала, че не познава основния закон. Тогава казала, че всеки депутат е представител на определен район на страната, но според конституцията народните представители представляват целия народ.

Според нея Караянчева допринесла за поставянето на законодателната власт в подчинение на изпълнителната и превръщане на парламента в придатък на волята на премиера Бойко Борисов.

"Знаете ли откога премиерът Борисов не е идвал на парламентарен контрол? От една година. Позната ли ви е такава практика в някоя европейска държава? (...) Няма го на промени в кабинета, няма го на приемане на бюджет, на актуализация на бюджет, на изключително важни въпроси за държавата. Въпреки многократните ни искания да бъде извикан за изслушване, г-жа Караянчева не може или не иска да осигури участието му. Дежурният отговор е: "зает е". Много често виждаме тази заетост през деня- в обикаляне с джипа, раздаване на парите на българските данъкоплатци през прозореца, извън всякакви правила, или в риалити шоу с министри, което напоследък придобива гротескни измерения. Вероятно бягайки от народната любов, влезе вдън гори тилилейски, седна на един път и обсъди изключително сериозен въпрос като оценката на агенция Moody`s за България", посочи Нинова.

"Караянчева така и не освободи журналистите от изолатора"

Лидерът на БСП изтъкна още, че грубо се погазват правилата на законодателния процес – често през преходни и заключителни разпоредби на един закон се променя коренно различен, обсъждат се законопроекти, внесени преди 24 часа, между двете четения се внасят текстове, които нямат общо с първоначалните поправки и т.н.

Нинова обърна внимание и на това, че с преместването в партийния дом, журналистите нямат достъп до депутатите.

"Това предизвика тяхната остра реакция, обективирана в подписка, а има и международен отзвук заради оценката за ограничаване на свободата на словото. И до този момент г-жа Караянчева не намери начин да реши този въпрос", каза тя.

"Трябваше да защити достойнството си и сама да си подаде оставката след записа"

"Ще се спра на последния аргумент – думи, оценки и поведение. Обществото настръхна при обидното, арогантно и високомерно изявление по повод магистралите – че като не ни харесват, "ходи пеша, бе". И още по-неадекватната реакция след тази реплика – било допустимо, защото е било събота и било пред партийния актив на ГЕРБ в Лом. Не, не е допустимо да обиждате българския народ, с чиито пари строите тези магистрали нито в събота, нито в неделя, нито в понеделник – и в седемте дни на седмицата не е допустимо да обиждате българския народ", добави тя и посочи, че всичко това води до най-нисък авторитет на Народното събрание и недоверие в институцията.

Нинова припомни и за записа на премиера Бойко Борисов, в който той обижда Караянчева.

"Единственият начин за реакция беше, г-жо Караянчева, да подадете оставка веднага – за да покажете на този циничен и вулгарен човек, че над него стои авторитета на Народното събрание и достойнството на една жена", посочи тя.

БСП няма право да иска оставката на Караянчева

В отговор председателят на групата на ГЕРБ Даниела Дариткова също излезе на парламентарната трибуна, за да обяви как социалистите нямали никакво право да искат оставката на Караянчева.

"Какъв авторитет да има това Народно събрание след като три месеца бяхте в нелегалност и отсъствахте от заседанията на парламента. Какъв авторитет искате вие да допринесете да се създаде на това Народно събрание след като опозицията смята, че е ненужна за парламентарната дейност? Какъв авторитет искате да има това събрание след като в момента не участвате в заседанията на председателския съвет, след като сутрин се криете по ъглите на Народното събрание и идвате тук да се регистрирате само за да прочетете някоя декларация и да си осигурите надницата за деня", каза още Дариткова.

По думите ѝ действията на опозицията са знак срещу демокрацията.

"Чувала съм изказването, демокрацията много ви е отнела. Явно за тези 30 години не сте разбрали, че демокрацията изисква освен управляващи, да има конструктивна алтернативна опозиция", добави Дариткова.

Тя каза още, че ГЕРБ подкрепя Караянчева и ще обори всички твърдения на БСП.

mediapool.bg