Кламер БГ - Новини: Правителството започва преговори за "американския" блок на АЕЦ "Козлодуй"

Правителството започва преговори за "американския" блок на АЕЦ "Козлодуй"

България

|
Ср, 14 Окт 2020г. 13:20ч.
Правителството започва преговори за "американския" блок на АЕЦ "Козлодуй"

Правителството ще даде мандат в сряда на Българския енергиен холдинг (БЕХ) за разговори с компании от САЩ, за да разбере колко би струвало строителството на нов енергоблок за АЕЦ "Козлодуй". Срокът на проучването е до края на януари 2021 година. Това стана ясно от думите на енергйният министър Теменужка Петкова пред Нова телевизия.

Тя потвърди, че България ще развива и двата ядрени проекта - "Белене", и "Козлодуй".

"Преди да говорим за цена, безценна е енергийната сигурност на България, а през 2050 г. трябва да постигнем нулеви въглеродни емисии", каза Петкова.

"Целта е да видим най-модерните технологии, които САЩ разработват, с цел диверсификация на ресурсите, затова се насочваме към тях", коментира министърът.

През 2013 година енергийният министър в кабинета "Орешарски" Драгомир Стойнев ходи на посещение в САЩ и обяви, че България трябва да купи най-модерния ядрен реактор на америанската ядрена корпорация "Уестингхаус". Обявената цена на проекта тогава бе между 5.5 и 7.5 милиарда долара.

Към онзи момент реакторът на американците не бе лицензиран за използване в ЕС, а четири години по-късно "Уестингхаус" бе обявена във фалит заради спада на търсенето на ядрени технологии след аварията във "Фукушима". После компанията бе придобита от канадски бизнес конгломерат и бе спасена.

В крайна сметка България влезе в процедура за дострояването на "Белене" с наличния руски реактор.

Преди две седмици помощник държавен секретар на САЩ по енергийните въпроси Франсис Фанън дойде на посещение в София. Той обяви, че за Вашингтон АЕЦ "Белене" и продължението на газопровода "Турски поток" са неприемливи проекти заради руското участие в тях. Фанън каза, че България смята да използва в "Белене" остарял ядрен реактор, какъвто дори руснаците не използват.

Така се стигна до 13 октомври, когато Бойко Борисов заведе група министри и синдиалисти край АЕЦ "Козлодуй", посочи им едно празно поле под проливния дъжд и каза, че там ще бъде построен новия блок на АЕЦ "Козлодуй", но с американски реактор.

Теменужка Петкова обясни, че "с нашите американски партньори винаги сме имали откровен диалог". Тя даде за пример преговорите с "Уестингхаус" за използване на тяхно гориво за руските реактор. Петкова повтори позицията на правителството, че "Балкански поток" няма нищо общо с "Турски поток", докато САЩ твърдят обратното.

mediapool.bg