Кламер БГ - Новини: Нинова: Президентът е част от групата, свалила кабинета (видео)

Нинова: Президентът е част от групата, свалила кабинета (видео)

България

|
Четв, 28 Юли 2022г. 12:06ч.
Нинова: Президентът е част от групата, свалила кабинета (видео)

Нинова: Президентът е част от групата, свалила кабинета (видео)

Връщането на третия мандат за съставяне на правителство от БСП ескалира още повече напрежението между лидера на партията Корнелия Нинова

и президента Румен Радев.

Заедно с неизпълнения мандат за съставяне на правителство управляващата коалиция завещава на служебния кабинет и хаоса в енергетиката- стези думи държавният глава изпрати кабинета "Петков" при получаването на неизпълнения мандат.

Това видимо ядоса Нинова и на излизане от президентството

пред журналисти тя каза, че Румен Радев е част от групата, заедно с ГЕРБ, ДПС, "Възраждане"

и "Има такъв народ", която свали от власт правителството, което той създаде.

Освен Нинова от БСП на "Дондуков" 2 отидоха Георги Свиленски, Атанас Зафиров и Ирена Анастасова.Те не пожелаха да седнат на масата и останаха прави.

Както е по протокол, председателят на парламентарната група Георги Свиленски връчи неизпълнения мандат. Той отбеляза, че БСП е направила всичко възможно, за да излъчи премиер, но парламентът е отхвърлил предложената управленска и законодателна програма с хоризонт 6 месеца.

Държавният глава първо благодари за положените усилия от БСП за съставяне на кабинет. Но веднага след това отбеляза, че "заедно с неизпълнения мандат

за съставяне на правителство, управляващата коалиция завещава на служебния кабинет и хаос в енергетиката"

"Кризата в енергетиката, която може да прерасне в колапс в социалната сфера, е най-тежкото наследство на това правителство", допълни Радев.

Той използва случая да се обърне към "всички народни представители за отговорност и намиране на решение за председател на КЕВР при възможност още днес".

Оценката на Радев подразни Нинова и тя го попита дали може да каже нещо. След като получи утвъдителен отговор лидерът на БСП каза, че социалистите са направили всичко възможно да ускорят решаването на въпроса с овакантеното председателско място в КЕВР.

"Бихме искали да знаем имате ли намерение да удължите работа на Народното събрание, за да се реши този проблем", попита Нинова.

"Призовавам парламента да намери решение на този изключително важен казус до края на тази седмица", отговори й президентът. Така стана ясно, че той не възнамерява да дава допълнително време на Народното събрание и вероятно ще го разпусне още следващата седмица.

В заключение Румен Радев пожела на онези политици, които "милеят за бъдещето на България" успех на предстоящите парламентарни избори.

На излизане от "Дондуков" 2 председателятна БСП не остана длъжна на държавния глава.

"Имаше критика от страна на президента за хаос в енергетиката. Не е спрял да критикува това правителство от първия ден, въпреки че той е създал основната партия в него", каза Нинова.

Тя посочи, че отговорност за хаоса носят парламентарните групи на ГЕРБ, ДПС, ИТН и "Възраждане"."Смятаме, че той е част от тази група, която свали действащото правителство", допълни Нинова.

"В БСП проявихме най-висока степен на отговорност. Не приемаме критиката на президента. Препоръчваме му да обърне тази критика към "Има такъв народ"(ИТН).ИТН и Слави Трифонов са излъчили енергийния министър Александър Николов. Решенията в енергетиката се взимат от министъра. Нямаме никакво намерение да носим отговороност за това. Още преди 3 месеца призовахме да не се спират преговорите с "Газпром", коментира още Нинова.

Тя определи като невъзможен за изпълнение призива на президента парламентът да намери решение по казуса с председателя на КЕВР до края на седмицатаи очевидно бившият председател на КЕВР Иван Иванов ще бъде върнат на поста.

Според нея "оттук нататък отговорността е в президентската институция". Нинова призова Радев "да не се оправдава с наследство".

Президентът не е поставил пред тях въпроса за участие на представители на БСП в служебния кабинет, каза Нинова.

Тя допуска, че държавният глава ще постъпи както и преди- ще вземе някои представители на социалистите зад гърба на партията.

"БСП няма да носи отговорност за работата на служебния кабинет.... Ние сме 130-годишна партия, има органи на партията, които решават тези въпроси. Ако някой иска лично да вземе някого, това е негов избор, но да се знае, че БСП не участва в този кабинет", каза Нинова

mediapool.bg