Кламер БГ - Новини: БСП в София иска лява коалиция за местните избори

БСП в София иска лява коалиция за местните избори

България

|
Четв, 03 Авг 2023г. 17:10ч.
БСП в София иска лява коалиция за местните избори

Иван Таков, снимка: БГНЕС

Столичната организация на БСП настоява за формирането на "единен ляв фронт срещу десните за местните избори в София". Това заяви председателят на БСП - София Иван Таков, цитиран от пресцентъра на организацията.

Той бил провел разговори с "различни партии, коалиции и обединения от целия спектър на лявото пространство" за общо явяване на вота на 29 октомври. Ставало въпрос за "почти всички" 16 организации, които през 2013 г. влизали в "Коалиция за България".

"С почти всички от тях проведох разговори - и социалдемократи, и "зелени", и комунисти. Нашата цел е в София да съберем всички леви партии в единен общ фронт срещу дясното. Да направим това, което десните не могат. Ние искаме да излезем обединени, защото е крайно време София да има ляво управление, софиянци го заслужават", коментира Таков.

По думите му при подобна коалиция било по-подходящо за кандидат за кмет да бъде издигната синдикалистката Ваня Григорова. Тя има номинации от местните структури на БСП. Такива получи и Таков. "Съвсем естествено, като председател на Градския съвет, и моята кандидатура е издигана. При положение, че формираме местна коалиция обаче мисля, че Ваня Григорова би била най-подходящият кандидат за кмет на София на лявото обединение", коментира Таков.

От "Позитано" 20 не са съобщиха за казаното от Таков и обявиха за друга активност на партийното ръководство, свързана с местните избори. Зам.-председателят на партията Атанас Зафиров проведел работна среща с лидера на партия МИР Симеон Славчев."На нея представителите на двете политически сили изразиха готовност за общи действия в контекста на консолидацията на автентичните леви партии и организации в страната. Беше отбелязана необходимостта от засилване на контактите между двете партии и сътрудничество в предстоящите местни избори, включително с подкрепа на общи кандидати по места", посочиха от пресцентъра на БСП.

mediapool.bg