Кламер БГ - Новини: БСП-София иска да възстанови счупения надпис на Паметника на Съветската армия

БСП-София иска да възстанови счупения надпис на Паметника на Съветската армия

България

|
Вт, 14 Март 2023г. 18:09ч.
БСП-София иска да възстанови счупения надпис на Паметника на Съветската армия

БСП-София иска да възстанови счупения надпис на Паметника на Съветската армия

Столичната организация на БСП иска да възстанови счупения надпис на Паметника на Съветската армия, който гласи "На съветската армия освободителка от признателния български народ".

Това не е изненада, защото партията от години заема проруски позиции по редица теми и от години се противопоставя на опитите за премахване на монумента.

Инициативата идва на фона на това, че преди дни Столичният общински съвет (СОС) реши местната власт да поиска от държавата да махне паметника от центъра на София.

Тогава съветниците от БСП гласуваха "против", а партията, заедно с други проруски формации, организира протест в защита на монумента.

Преди две седмици пък бивши общински съветници обявиха, че надписът на паметника е поставен незаконно и трябва да бъде премахнат окончателно.

През февруари надписът бе счупен в знак на протест от 61-годишният Светлозар Раянов, дългогодишен научен работник, доктор от Техническия университет в Дрезден. Мъжът обясни, че го е мотивирала непримиримостта му към войната на Русия в Украйна и добави, че надписът на тази плоча е историческа лъжа.

Сега от БСП-София посочват, че искат да възстановят надписа, а идеята за това е на социалистите от район "Връбница" и техния председател Станислав Младенов. Те вече били наели фирма, взели са точните размери на мястото на монумента и сега очакват да бъде намерен подходящият камък, за да бъде изработена новата плоча.

Междувременно председателят на БСП-София Иван Таков щял да поиска разрешение за ремонта от областния управител, който стопанисва монумента.

От столичната организация на БСП посочват още, че продължават със събирането и на подписка срещу демонтирането на Паметника на Съветската армия и организациите на социалистите по области и общини вече са се включили в кампанията.

mediapool.bg