Кламер БГ - Новини: По още три линии в София ще се движат нископодови трамваи

По още три линии в София ще се движат нископодови трамваи

България

|
Вт, 14 Март 2023г. 18:28ч.
По още три линии в София ще се движат нископодови трамваи

По още три линии в София ще се движат нископодови трамваи

Във вторник бяха представени първите доставени нови нископодови трамваи в София. Мотрисите ще се движат по линии 4, 5 и 18.

Става дума за първите 14 от общо 29 нови трамвайни мотриси, които са закупени с пари от оперативна програма "Околна среда".

"Тези 29, с доставените преди това трамваи, стават общо 67 нови трамваи. Това е повече от половината трамвайни мотриси на територията на нашия град", каза кметът на София Йорданка Фандъкова.

"97.7 млн. е безвъзмездната финансова помощ за 29-те закупени трамвая", посочи служебният министър на околната среда и водите Росица Карамфилова.

Очаква се втората партида от нови трамваи да бъде доставена до края на лятото.

Новите трамваи са с платформа за детски колички и трудноподвижни хора, разполагат със стоп бутон за слизане и звукова сигнализация за незрящи хора. Те имат високоефективна електрическа отоплителна система и две отделни климатични системи – за охлаждане на пътническия салон и на кабината на водача.

Идеята е новите превозни средства да постигнат подобряване на качеството на атмосферния въздух, на достъпността на пътниците, както и намаляване на разходите.

mediapool.bg