Кламер БГ - Новини: БНБ: Бойко Борисов не е банкер

БНБ: Бойко Борисов не е банкер

България

|
Пет, 05 Ноем 2021г. 18:38ч.
БНБ: Бойко Борисов не е банкер

БНБ: Бойко Борисов не е банкер

Председателят на партия ГЕРБ Бойко Борисов "не е собственик и не участва в органи на управление на търговски банки в България", съобщи БНБ на сайта си "по повод на постъпили запитвания и публични коментари предоставяме следната информация".

Заявлението очевидно е по повод казаното от вътрешния министър Бойко Рашков, че десетки милиони, отпуснати за строежа на магистрала "Хемус", са минали през банка, свързана с Бойко Борисов и са изтекли в чужбина.

"Данните за членовете на органите на управление и акционерите с акционерно участие над 10% във всяка банка в България се публикуват в тримесечното издание "Банките в България" на Българската народна банка. БНБ получава информация за всяко лице, придобило 3 и над 3 на сто от акциите с право на глас в банка, и предварително одобрява всяко лице, което има намерение да придобие 10 и над 10 сто от капитала на банка в България.Банковата система е предпазена от непремерени изказвания в публичното пространство, вследствие на изградената надеждна надзорна и регулаторна рамка.Добра международна практика е политиците да се въздържат от подобни изказвания", се казва в изявлението на БНБ.

Самият Борисов окачестви думите на Рашков като лъжа и го призова да оповести коя е банката, за която говори.

Преди ден вътрешният министър каза, че "един от известните строители на пътища от началото на годината е превел 21 млн. лв. в Обединените арабски емирства", но отново не назова името на строителя.

Разследващият сайт Bird.bg съобщи, позовавайки се свои източници, че строителят на "Хемус", който е превел 21 милиона към Дубай, е Велико Желев, собственик на компанията "Хидрострой". Според източниците на сайта парите са минали през БАКБ на Цветелина Бориславова, която е бивша партньорка в живота и бизнеса на Бойко Борисов.

В петък МВР представи данни от разследването си на схема, при която десетки милиони, отпуснати авансово за строежа на "Хемус", са били превеждани на кухи фирми, но засега няма разкрития за строителя, превеждал пари в Дубай.

mediapool.bg