Кламер БГ - Новини: БАН официално си направи нов институт на мястото на НИМХ

БАН официално си направи нов институт на мястото на НИМХ

България

|
Пон, 03 Дек 2018г. 19:11ч.
БАН официално си направи нов институт на мястото на НИМХ

Общото събрание на Българската академия на науките (БАН) официално реши в структурата на академията да бъде създаден Институт за изследвания на климата, атмосферата и водите.

За решението БАН съобщи на сайта си. Новият институт е "правоприемник на част от дейността, активите и пасивите на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към БАН с конкретно формулирани мисия, предмет на дейност, състав и научна структура и щат".

От 1 януари НИМХ трябва да излезе от структурата на академията, след като метеоролозите поискаха преди няколко месеца да минат под шапката на образователното министерство заради неразбирателство с ръководството на БАН. Преди няколко месеца от академията обявиха, че ще направят звено за климата на мястото на НИМХ, тъй като искат да развиват научни изследвания в тази област, а и за да може метеоролозите, които искат, да останат в БАН.

В съобщението се посочва, че седалището на новосъздаденото научно звено на академията е в гр. София, бул. "Цариградско шосе" № 66. На същия адрес се намира и НИМХ. Не е ясно дали двете звена ще делят един покрив. Двете институции от месеци спорят за това кои имоти ще преминат към метеорологичния институт след развода. Спорен е и въпросът как да стане това. До момента от академията са гласували да предоставят безвъзмездно за 4 години имотите, които НИМХ използва за оперативната си дейност.

mediapool.bg