Кламер БГ - Новини: БАН за замърсяването в София: Общината трябва да мие улиците

БАН за замърсяването в София: Общината трябва да мие улиците

България

|
Пон, 28 Май 2018г. 19:03ч.
БАН за замърсяването в София: Общината трябва да мие улиците

"Общината на първо време трябва да чисти улиците, трябва да се следи и качеството на колите, но най-важно е съзнанието на хората", коментира проф. Иван Недков от Института по електроника към БАН в интервю за БНР. Той е част от екип на проект за изучаване на фините прахови частици и разпределението им в град София.

До този момент екипът е установил, че най-мръсният въздух в София е в района на булевард "Цариградско шосе", около Орлов мост и Софийския университет.

България е заплашена от финансови санкции от Европейската комисия заради системното замърсяване на въздуха в големите градове през зимния период. Засега отговорните институции не прилагат адекватни мерки за справяне с проблема, което застрашава задравето на гражданите.

"Единият от големите източници (на фини прахови частици) е трафикът, но при него частиците са в ниските слоеве на атмосферата и ако се мият редовно улиците, такова замърсяване би могло да бъде силно ограничено", каза проф. Недков.

Той допълва, че "фините частици могат да се появят от горенето на твърди горива – на въглища, на дърва, да не говорим за горенето на гуми във "Филиповци", които са опасни замърсявания". Част от фините прахови частици идва и от други места – например прах от Сахара.

Проблем представлява и фактът, че София е оградена от планини и мръсният въздух се разсейва само при силен вятър.

"Ние можем да кажем къде са източниците на замърсяване и това е най-сигурният път за вземане на управленски решения. В момента имаме данни от зимно-пролетния период. Бул. "Цариградско шосе" има много сериозни замърсявания в старото колело към летището. При Орлов мост и СУ също има натрупване на замърсявания. Опасно е в края на зимния период, към 15.30-16 ч., когато интензивността на движението е много голяма", разказа Недков.

mediapool.bg