Кламер БГ - Новини: "Здравни мигранти" на протест за достъп до трансплантации

"Здравни мигранти" на протест за достъп до трансплантации

България

|
Вт, 29 Май 2018г. 13:24ч.
"Здравни мигранти" на протест за достъп до трансплантации

Пациенти с белодробни заболявания и техни близки излязоха на протест пред Министерството на здравеопазването във вторник заради прекратения достъп на български пациенти до белодробни трансплантации. В момента 16 души с тежки белодробни заболявания чакат за животоспасяваща трансплантация в чужбина, тъй като тя не се прави у нас. А от миналата година единствената европейска болница, приемаща български пациенти за белодробни трансплантации, във Виена, отказва прием.

Протестиращите пациенти са недоволни от нехайството и безотговорното отношение на здравните власти, които не са успели в този период да осигурят лечението на нуждаещите се от трансплантация пациенти.

Протестът премина под мотото “Здравен емигрант или какво е да си пациент с белодробно заболяване в България?“. Преди време нуждаещи се от трансплантации пациенти заявиха готовност да сменят гражданството си, за да получат достъп до лечение.

“Статутът на пациентите е доведен дотам, че за да могат да оживеят, е необходимо да емигрират", заяви Тодор Мангъров, председател на асоциация “Пулмонална хипертония". По думите му от 2017 година досега има два отказа от клиниката във Виена за прием на български пациенти с мотива, че България не е член на Евротрансплант.

На протеста присъстваха и вече трансплантирани пациенти, които коментираха, че ако не са имали шанс преди време, днес е можело да не бъдат пред министерството.

Вече месеци наред австрийската клиника и българските здравни власти са в ситуация на “развален телефон“, като от болницата са обяснили на пациенти, че страната ни е с изтекъл договор с европейската мрежа Евротрансплант, докато българското здравно министерство и Изпълнителната агенция по трансплантациите казват, че действащ договор има, но не могат да се разберат с европейските клиники.

Зам.-министърът на здравеопазването Бойко Пенков обясни, че договорът с клиниката в Австрия бил за три години и е изтекъл. Той не е подновен, защото осемте страни членки на "Евротрасплант", в които страната ни търси партньорска болница, осигуряват приоритетно органи за техните граждани, обясни Пенков.

Изпълнителният директор на Агенцията по трансплантации Марияна Симеонова увери, че договорът с австрийската клиника ще бъде подновен, а освен това се водят и разговори с болници във Франция и Великобритания.

С решаването на проблема е ангажирано от Министерството на външните работи.

mediapool.bg