Кламер БГ - Новини: Афис: 59% от българите не очакват присъди по последните шумни обвинения

Афис: 59% от българите не очакват присъди по последните шумни обвинения

България

|
Пон, 10 Дек 2018г. 15:17ч.
Афис: 59% от българите не очакват присъди по последните шумни обвинения

Почти 59% от българите не вярват, че ще се стигне до осъдителни присъди по последните шумни обвинения срещу знакови лица. 30% очакват присъда да има само за някои от тях, а едва 6% са убедени, че ще бъдат осъдени всички.

Това показват данни от национално представително проучване, осъществено от агенция АФИС, собственост на члена на Националния съвет на БСП Юрий Асланов. То е направено в периода 30 ноември – 4 декември 2018 г. Извадката е от 1010 пълнолетни български граждани, интервюирани в домовете им.

На въпрос "Според вас, нараства, намалява или остава на същото ниво корупцията в България?“, през декември 58% отговарят, че нараства, а пет пъти по-малко – 11%, че намалява. 32% смятат, че тя остава на същото ниво.

Едва 20% от анкетираните имат доверие в съдебната система като цяло, докато 68% не й се доверяват.

На молба да посочат до две сфери, в които е най-силна корупцията, 43% от интервюираните казват правосъдието, 34% - митниците, 24% - здравеопазването, 19% - полицията, 17% - партиите, 17% - администрацията на министерствата, 10% - общинските администрации, 8% - държавните фирми, 6% - образованието, и 2% - други сфери.

На въпрос за започналите през последните дни дела срещу знакови фигури 59% не вярват, че ще бъде осъдено дори едно от разследваните лица. 30% очакват присъда да има само за някои от тях, а едва 6% са убедени, че ще бъдат осъдени всички

Възприятието за задълбочаване на корупцията в обществото е свързано с политическа ориентация, но не може да се сведе до партийни пристрастия. Сред хората, които биха гласували за ГЕРБ, позитивното възприятие има само лек превес. 26% отговарят, че тя нараства, малко повече – 30% смятат, че намалява, а 42% не виждат промяна.

По друг начин погледнато, почти цялото позитивно мнение за борбата с корупцията (70%) е капсулирано в електората на управляващите. Сред неангажираните политически избиратели оценката е дори по-негативна (60% смятат, че корупцията набира сила), отколкото средната за всички електорални групи. Тъй като от изборите насам от БСП подадоха редица сигнали за корупционни схеми, очаквано потенциалният електорат на социалистите е особено категоричен. Съотношението между двата отговора е 68% към 3%.

Едва 17% от запитаните казват, че имат доверие на новия антикорупционен орган – Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ). 68% заявяват, че нямат.

"Отчасти това се обяснява с амортизация на шумните публични акции. Тъкмо тази есен предишни дела от 2010 г. (срещу бившия военен министър Николай Цонев, тези по делата известни като "Октопод“, "Медузите“, "Касоразбивачите“, лекари в родилното отделение в болницата в Горна Оряховица и др.) завършиха с фиаско във вид на оневиняване и присъди за обезщетения заради нарушение на правата на обвиняемите. И сега преобладава очакване за подобен резултат“, коментират от АФИС.

На въпроса "Доколко беше полезна приватизацията за България?“ само 3% отговарят, че тя е била изцяло полезна, други 6% смятат, че е била предимно полезна. Противоположният полюс има по-голяма тежест – 32% оценяват, че е била изцяло вредна и още 26% – предимно вредна. Диференцирана оценка според конкретния случай („понякога полезна, друг път – вредна“), дават 23% от хората. Сумарно, 9% я смятат за изцяло или предимно полезна, а шест пъти повече (58%) – за изцяло или предимно вредна.

„Очаквано, между въпроса за корупцията и този за приватизацията има статистическа връзка. Онези, които дават негативна оценка на приватизацията в много по-голяма степен мислят, че и корупцията нараства“, обясняват от АФИС.

mediapool.bg