Кламер БГ - Новини: България може да се озове в центъра на шпионската афера "Pegasus"

България може да се озове в центъра на шпионската афера "Pegasus"

Свят

|
Вт, 20 Юли 2021г. 19:16ч.
България може да се озове в центъра на шпионската афера "Pegasus"

Forbidden Stories, Twitter

Разкритията, че клиенти на израелската компанията "NSO Group" (НСО груп) са шпионирали журналисти, активисти и политици, предизвика политически скандали по целия свят, а все повече следи водят и към България. Компанията е разработчик на софтуера за следене "Pegasus" (Пегас) за който се предполага, че и използван за неправомерно шпиониране и следене.

Mеждународно медийно разследване разкри как тайни служби по света шпионират журналисти, политици и граждански активисти, използвайки програмата на компанията, която би трябвало да се използва за проследяване на терористи и криминални групи.

Според разследването, в което участват журналисти от "Гардиън", "Вашингтон пост", "Монд" и други световни медии, софтуерът е бил използван неправомерно в 10 страни - Азербайджан, Бахрейн, Индия, Казахстан, Мексико, Мароко, Руанда, Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства плюс Унгария - единствената в ЕС, която го е прилагала.

Програмата "Пегас" може да включи камерата или микрофона на телефона и да открадне данни от него, без собственикът да разбере.

Българската следа

Според доклад на кредитната компания "Мудис", цитиран от вестник "Аарец", компанията има офиси в Израел, Кипър и България с общо 750 служители.

В същото време и фирмата съобщи, че е изнасяла програмата съгласно експортните правила на България, Израел и Кипър.

"NSO Group взима насериозно етичните съображения, регулирана е от режимите по експортен контрол на Израел, Кипър и България и продава само на проверени клиенти на правителството", се посочва в изявление на компанията, публикувано от британския вестник "Гардиън".

Малко по-късно от българското правителство съобщиха за БГНЕС, че "администрацията на Министерски съвет не е сключвала договор с израелската фирма "NSO Group".

Проверка на бТВ в профилите на компанията в социалните мрежи установи, че българин заема поста директор за глобалната IT организация и стратегия на компанията от септември 2018 г. насам. В профила на компанията в социалната мрежа LinkedIn се вижда, че фирмата има седем служители в България.

България е разрешила износ към трети страни

По информация на вестник "Капитал" България е издала разрешителното на "NSO Group" за износ към други държави, като компанията е ползвала работещото тук дружество "Съркълс България".

През 2019 г. неправителственатаорганизация за защита на дигиталните права Access Now праща две писма до дирекция "Международно контролирана търговия и сигурност" към министерството на икономиката с копие и до омбудсмана тогава Мая Манолова.

В тях се казва, че българските власти са издали на NSO Group експортни разрешителни за износ от България към други държави.

От организацията съветват българското правителство да провери тези сигнали и да обяви резултатите от разследването си.

Няколко месеца по-късно Access Now съобщи, че са получили официален български отговор, според който страната не е издавала такива лицензи на NSO Group.

Проверка на "Капитал" показа обаче, че има действащо разрешително за износ до 2023 г. и в момента то е на свързаното с NSO българско дружество "Съркълс България".

Не се вижда през коя година е издадено разрешителното, но на сайта на министерството се казва, че срокът на действие е 5 години, така че вероятно е издадено през 2019 г., по времето на министър Емил Караниколов. То се получава след кандидатстване пред смесената комисия в министерството на икономиката, в която влизат още ДАНС, МВР, представители на МВнР и военното министерство, пише изданието.

Орбан и шпионирането на политически противници

На европейско ниво засега скандалът е съсредоточен в Унгария, която има редица проблеми около спазването на човешките права.

"ЕС си има диктатура, която расте вътре в него", предупреди белгийският политик Ги Верхофстат във връзка с Унгария и скандала с "Пегас", пише "Индипендънт", цитиран от БТА.

Изданието отбелязва, че Ги Верхофстат, когото определя като виден евродепутат и един от най-гласовитите политици по въпросите на свободите и законността, е разкритикувал стандартния отговор на ЕС, състоящ се в изразяване на "сериозна загриженост", и е призовал за цялостно разследване от страна на Европейския парламент.

Според огласеното в понеделник от международни медии разследване, след което избухна скандалът, разработеният от израелската компания софтуер за шпионаж "Пегас" е бил използван в Унгария за проникване в цифровите устройства на редица мишени - включително най-малко десет депутати, един опозиционен политик и най-малко петима журналисти.

Вълна от разследвания и закани за съдебни дела

"Индинпендънт" отбелязва в тази връзка, че опозиционни политици в унгарския парламент са поискали разследване на твърденията за използване на софтуера от правителството на Виктор Орбан. Това става на фона на съдебна битка между Европейската комисия и Унгария и Полша за ЛГБТ правата, правото на убежище и съдебни реформи, които са породили опасения, че правовият ред в ЕС е в опасност.

Скандалът с шпионския софтуер в Унгария е криза за Европа, пише "Вашингтон пост".

Американското издание коментира, че дилемата, която Унгария представлява за ЕС, не е нова, но след мащабните разкрития около проекта "Пегас" тя е станала още по-наболяла.

В този скандал Унгария се е озовала в интересна компания, включваща Мароко и най-многолюдната демокрация в света, Индия, две страни, които са заявили, че всякакво наблюдение е извършвано в съответствие със законите им, отбелязва "Вашингтон пост". За Будапеща ситуацията може да доведе до поредна конфронтация с Брюксел, тъй като, както пишат цитирани от автора на статията журналисти, използването на подобни методи за следене "е подигравка с приетите от ЕС всеобхватни мерки за дигитална защита".

Парижката прокуратура също съобщи, че е започнала разследване за шпионирането на френски журналисти чрез подслушване на телефоните им с помощта на израелския софтуер "Пегас", съобщи Франс прес.

Неправителствената организация "Репортери без граници" обяви , че също ще съди виновниците.

Неправителствената организация "Форбидън сторис"

и 17 медии от различни държави публикуваха в неделя разследване, според което няколко страни са шпионирали голям брой хора в цял свят с помощта на израелска шпионска програма за мобилни телефони, разработена от корпорацията "НСО груп".

Правото за използването ѝ се предоставя единствено на държави и държавни агенции със специално разрешение на израелското правителство за всеки отделен случай.

Според френски журналисти са били следени по-специално 1000 телефона във Франция, включително такива, използвани от медийни служители.

mediapool.bg