Кламер БГ - Новини: Най-малко 12 души загинаха при наводнения в китайската провинция Хънан

Най-малко 12 души загинаха при наводнения в китайската провинция Хънан

Свят

|
Ср, 21 Юли 2021г. 12:57ч.
Най-малко 12 души загинаха при наводнения в китайската провинция Хънан

Най-малко 12 души загинаха при наводнения в китайската провинция Хънан

Най-малко 12 души загинаха в провинция Хънан, Централен Китай, след като проливни валежи причиниха наводнения, предаде Ройтерс.

Смъртните случаи са в град Чжънчжоу, столицата на Хънан. Според метеоролози това са най-проливните валежи в града от хиляда години. Градските власти на Чжънчжоу, който е с население от над 12 милиона души, заявиха, че 12-те жертви са загинали в наводнена линия на метрото.

Метеоролозите прогнозират, че валежите в Хънан ще продължат и през следващите три дни.

От събота вечерта до късно снощи в Чжънчжоу, който се намира на около 650 км югозападно от Пекин, са паднали 617,1 милиметра дъжд. Средно за година в града падат 640,8 милиметра дъжд.

Животът на милиони хора в провинция Хънан, в която живеят около сто милиона души, бе засегнат от проливните валежи през този дъждовен сезон, които доведоха до бързото покачване на нивото на много реки в големия басейн на река Хуанхъ (Жълтата река).

Голям брой пътища в Хънан бяха блокирани, бе прекъснато движението и по много железопътни линии.

Пътищата в десетина града бяха сериозно наводнени.

"Превенцията на наводненията стана много трудна", заяви днес китайският президент Си Цзинпин в изявление, излъчено по телевизията.

Водата в десетки резервоари и язовири достига тревожни нива.

Местните власти заявиха, че проливните валежи са довели до появата на 20-метрова пукнатина на стената на язовира "Ихътан" в град Луоян, намиращ се на запад от Чжънчжоу. Властите предупредиха, че язовирната стена може да рухне по всяко време.

mediapool.bg