Кламер БГ - Новини: "Аууу, скандал" с депутатските заплати

"Аууу, скандал" с депутатските заплати

България

|
Пет, 23 Апр 2021г. 14:22ч.
"Аууу, скандал" с депутатските заплати

Предложението за ограничаване на допълнителни пари към депутатските заплати доведе до напрежение в парламента и спекулации, че всъщност народните представители са си гласували още 25% към основното възнаграждение. Създалата се ситуация доведе до искане заплатите на депутатите да бъдат замразени и дори намалени.

Преди ден в парламента бяха приети промени в правилника. Именно с тях по предложение на "Демократична България" бе записано, че:

"При реализиране на допълнителни задачи, възложени с решение на Народното събрание Народните представители могат да получават допълнителни възнаграждения в размер до 25 на сто от основното месечно възнаграждение".

Това бе изтълкувано като въвеждане на допълнителен паричен бонус, който е извън тези, полагащи се за стаж, за членуване в комисии и за представителни разходи.

Всъщност обаче тези "допълнителни разходи" са съществували и в стария правилник, а сега им е бил наложен лимит. Старият текст гласи:

"Народните представители могат да получават допълнителни възнаграждения при реализиране на приоритетни за страната задачи."

След разразилите се критики, че ограничението е уж увеличение, съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов обясни какво всъщност е прието.

"Колегите са предложили този текст да включва и ограничения до 25%, защото в момента той може да включва всякаква сума. Това е усилие да се ограничи размерът на допълнителните възнаграждения, а не е "аууу, скандал! Въведоха си нови пари", каза той и добави, че групата му ще предложи тези допълнителни пари изцяло да отпаднат.

Същото обясниха и от ДПС. "Който твърди, че заплатите на народните представители са увеличени с 25 %, лъже безогледно", каза Хасан Адемов.

Депутати разказаха пред Mediapool, че предишният текст не е бил ползван.

БСП и "Изправи се! Мутри вън" обаче покрай тази тема зачекнаха въпроса с депутатските заплати. "Ще предложим отмяна на решението от вчера за допълнително възнаграждение на депутатите до 25 % и ще искаме замразяване на депутатските заплати", каза зам.-председателят на групата на БСП Кристиан Вигенин.

Социалистите ще предложат още премахване на сегашния механизъм, при който заплатите на народните представители се актуализират на всеки три месеца.

Мая Манолова пък предложи до края на годината депутатските възнаграждения да бъдат намалени до средната заплата за страната. В момента основното възнаграждение на народните представители е равно на три средномесечни заплати на наетите в обществения сектор. Манолова предлага спестените пари да бъдат дадени за лични асистенти на хората с увреждания.

mediapool.bg