Кламер БГ - Новини: Манолова "реже" заплатите на всички висши чиновници, ще ги дава на хора с увреждания

Манолова "реже" заплатите на всички висши чиновници, ще ги дава на хора с увреждания

България

|
Пет, 23 Апр 2021г. 17:06ч.
Манолова "реже" заплатите на всички висши чиновници, ще ги дава на хора с увреждания

Популистко предложение за радикална промяна на модела на заплащане на висшите служители на държавна служба обяви на брифинг в Народното събрание в петък Мая Манолова от "Изправи се! Мутри вън". Тя настоя за драстично и повсеместно орязване на възнагражденията на "елита" в държавната администрация ("лицата, които заемат висши публични длъжности") с цел парите да отидат за лични асистенти на хората с увреждания до края на годината.

"Предлагаме освен на народните представители, да се намалят и възнагражденията на министрите, зам.-министрите, директорите на дирекции, както и всички висши публични длъжности", каза в петък Мая Манолова, цитирана от пресцентъра на партията си.

Манолова конкретизира единствено размера, до който според нея трябва да падне депутатската заплата – от около 7000 лв. в момента на 1400 лв., колкото приблизително е средната работна заплата в страната по официални данни.

За останалите висши служители депутатката не посочи детайли какво намаление предлага. За някои постове възнаграждението се изчислява пропорционално, защото по закон е обвързано с депутатската заплата. Това важи например за заплатата на президент, министрите, шефа на Комисията за регулиране на съобщенията, омбудсмана, ръководителите на Конституционния съд, Върховния административен съд, главния прокурор и др.

В крайна сметка се оказа, че Мая Манолова реално е внесла в деловодството на парламента единствено промени в правилника на Народното събрание, с които се ограничават възнагражденията на народните представители (а оттам - и на хората на длъжности, които са свързани с депутатската заплата), плюс заплатите на шефовете на държавните и изпълнителните агенции и членовете на политическите кабинети.

Това е много ограничен кръг от хора в сравнение с първоначално обявеното намерение. Ако Манолова наистина бе внесла поправки за "всички публични длъжности", както преди това обяви, мярката щеше да обхване няколко хиляди души, определени в чл. 6 на Закона за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобито имущество.

Според него хората на висши публични длъжности са 50 категории - президентът, премиерът, депутатите, министрите, зам.-министрите, всички съдии, прокурори и следователи, ръководствата на всички комисии, агенции, офицерите в армията, посланиците, бордове на енергийните дружества, ръководствата на болниците и университетите, шефовете на Българската народна банка и на Българската банка за развитие, директорите на горските стопанства и много други.

В изявлението си пред медиите Манолова предложи списъкът да се разшири дори с директорите на дирекции, които се водят държавни служители и са защитени със специален закон.

"Замразяване на работните заплати на народните представители не е достатъчно, когато хората живеят с 24 лв. на ден, затова предлагаме намаление. Една средна работна заплата е абсолютно реалистичен размер на заплатата. Голяма част от българите успяват да живеят с тези пари, дори и с по-малко, следователно и народните представители могат", посочи Манолова според прессъобщението на партията й.

Според депутатката "в условията на социална, икономическа и здравна криза, когато бизнесът е на колене, фирмите фалират и не получават подкрепа от държавата, не следва народните представители да получават три средни работни заплати". "Предлагаме парите да се насочат към социалното министерство за лични асистенти на хората с увреждания", заяви още Манолова.

Според нея не е морално, докато хората с увреждания изнемогват, лицата, назначени да работят за българския народ, да получават заплати от хиляди левове.

При представянето на предложението си Мая Манолова не каза как идеята й, ако се приложи в цялост, ще повлияе на политиката за борба с корупцията в администрацията и колко от хората на висши и средни управленски длъжности, за които обичайно има сериозни изисквания за квалификация, биха останали да работят за държавата.

Според Закона за съдебната власт в момента например Висшият съдебен съвет определя възнагражденията на съдиите, прокурорите и следователите. Брутната месечна заплата на върховните съдии и прокурори е около 8000 лв., а окръжните съдии получават около 4000 лв.

В Закона за БНБ пък изрично е разписано, че възнагражденията на работещите в БНБ не могат да бъдат по-ниски от средното възнаграждение на служители със съответни функции в частните банки в страната. Същото важи и за Комисията за финансов надзор. Според последната имуществена декларация на управителя на БНБ Димитър Радев например през 2019 г. той е получавал трудови доходи от близо 24 000 лв. на месец.

mediapool.bg