Кламер БГ - Новини: Атанас Бобоков остава за постоянно в ареста

Атанас Бобоков остава за постоянно в ареста

България

|
Вт, 13 Окт 2020г. 18:23ч.
Атанас Бобоков остава за постоянно в ареста

Бизнесменът Атанас Бобоков остава за постоянно в ареста, реши във вторник апелативният спецсъд. Защитата му настояваше той да бъде пуснат с по-лека мярка заради влошено здраве. Според адвокатите бизнесменът има силни болки в коленете и трябва да се лекува. Досега му бе назначена кинезитерапия, но без особен ефект.

Бизнесменът е в ареста от няколко месеца по обвинение за участие в престъпна. Прокуратурата твърди, че в нея е участвал и бившият зам.-министър на околната среда Красимир Живков, който организирал схема, чрез която опасните отпадъци от предприятието "Монбат" са били складирани на различни площадки из страната и давани на фирми без капацитет. Обвиняем по това дело е и братът на Атанас Бобоков – Пламен. Той бе освободен под гаранция. Наскоро обяви, че делото срещу двамата е започнало, защото депутатът от ДПС Делян Пеевски искал бизнеса им.

За да остави бизнесмен в ареста съдът се е позовал на медицинска експертиза на МВР-болница. Според препоръката на авторите й Бобоков можел да се лекува в ареста. На въпрос на адвоката му Георги Тренчев дали авторите на заключението са запознати с условията в ареста, те отговарят, че не са.

На практика заключението на МВР напълно се припокрива с по-ранна експертиза, изготвена от болница "Лозенец". И в двата случая се констатира начален стадий на коксартроза. Разликата е в препоръката. От "Лозенец" препоръчаха домашно лечение, а от МВР-болница – обратното.

До втората експертиза се стигна, след като прокуратурата оспори заключенията от първото изследване.

Засега Бобоков остава в ареста. Решението на съда е окончателно.

mediapool.bg