Кламер БГ - Новини: Атанас Атанасов: Министрите на Борисов трябва да напуснат НС, има риск за конституционна криза

Атанас Атанасов: Министрите на Борисов трябва да напуснат НС, има риск за конституционна криза

България

|
Нед, 11 Апр 2021г. 17:47ч.
Атанас Атанасов: Министрите на Борисов трябва да напуснат НС, има риск за конституционна криза

Настоящите министри на Бойко Борисов, които са избрани за бъдещи депутати, трябва да напуснат Народното събрание, в противен случай рискуваме да влезем в конституционна криза, предупреди в неделя Атанас Атанасов, съпредседател на "Демократична България". Той се мотивира, че не може едно и също лице едновременно да е министър и народен представител.

"Цялото правителство на Борисов, без един министър, са избрани за народни представители, а според Конституцията това е несъвместимо. Не може едно лице да бъде едновременно министър и народен представител. Съществува риск при гласуване в Народното събрание решенията да бъдат атакувани пред Конституционния съд. Министрите трябва да напуснат Народното събрание, рискуваме да влезем в конституционна криза", мотивира се Атанасов.

Атанас Атанасов посочи още, че в момента се борят две тенденции - кабинет без ГЕРБ или нови избори.

"Има рискове за държавата и при единия, и при другия вариант. Утре сме свикали заседание, за да обсъдим тези въпроси... В политиката има базови принцип, един от тях е, че подкрепата в политиката се търси, не се носи на тепсия", каза още той.

Атанасов добави, че "Демократична България" има готовност да ѝ бъде връчен мандат.

Той добави, че формацията ще настоява да се изясни финансовото състояние на държавата. "Важен проблем за решаване е здравната криза. Това са важни въпроси, които искат бързи решения", заключи Атанасов.

mediapool.bg