Кламер БГ - Новини: 75 стари гуми плуват в река "Слатинска" в София

75 стари гуми плуват в река "Слатинска" в София

България

|
Нед, 11 Апр 2021г. 19:19ч.
75 стари гуми плуват в река "Слатинска" в София

Река Слатинска, в столичния квартал "Сухата река", осъмна със 75 стари автомобилни гуми във водите си. Най-вероятно гумите са изхвърлени от някой сервиз или център, коментира пред БГНЕС Дими Димитров от "Зелено движение".

Димитров отдава честите замърсявания не само там, но и в целия град на липсата на контрол от страна на отговорните институции и полицията.

"Това е голям проблем, не само защото замърсява водата, но също така гумите се изхвърлят нерегламентирано после се събират и се горят зимата. София е европейската столица с най-мръсен въздух за дишане и ключова част от решението на проблема е да се изхвърлят регламентирано всички стари гуми", посочи той.

Димитров определи случилото се е безобразие, което идва на фона на колосални суми, които се харчат за чистота и контрол и 30-те площадки, на които може да се предават излезли от употреба гуми.

"Това са неща, които могат да бъдат проследени, може да бъде открит източника, може да бъде глобен. Възможно най-бързо гумите трябва да бъдат събрани от общината и Столичния инспекторат", каза още той.

Кметът на район "Подуяне" Ева Митова се ангажира гумите да бъдат махнати от водите на реката в утрешния ден. Това щяло да бъде извършено от поддържащата фирма.

mediapool.bg