Кламер БГ - Новини: Атанас Атанасов: Висши полицаи са наказани за подслушване на Касим Дал

Атанас Атанасов: Висши полицаи са наказани за подслушване на Касим Дал

България

|
Пет, 27 Фев 2015г. 11:45ч.
Атанас Атанасов: Висши полицаи са наказани за подслушване на Касим Дал

Бившият шеф на Националната полиция Тодор Гребенаров и трима негови подчинени са наказани за подслушване на Касим Дал. Това обяви Атанас Атанасов от Реформаторския блок пред бТВ.

Служебният премиер Георги Близнашки е бил информиран за подслушването, след което е започнала проверка на инспектората на МВР, стана ясно от думите на депутата.

"Не отделни протестиращи да са били подслушвани и проследявани. Цяла една партия беше подложена на контрол", обяви Атанасов. По думите му случаят се е развил по идентичен начин с разработката "Червей" - подслушването е започнало след постъпването на анонимен сигнал, в който обаче не е споменато името на Дал.

Според Атанасов Гребенаров е заявил използването на специални разузнавателни средства срещу основателя на Националната партия "Свобода и достойнство", която е част от Реформаторския блок.

Когато ДПС беше на власт основният интерес е бил да се подслушват отцепилите се от партията, защото са я ерозирали, каза Атанасов.

При разработката "Червей" трите места в провинцията, където са били изпращани агенти на ДАНС, са Бургас, Варна и Шумен, каза депутатът. Той ги определи като "основните бастиони на ДПС, където партията на Касим Дал проби". "Ще дойде време и пъзелът ще се подреди", допълни Атанас Атанасов.

По думите му най-големият проблем е, че никой не знае какво е източено от информационния масив на МВР.

По въпроса за евентуалната смяна на шефове в МВР и ДАНС Атанасов коментира, че сега топката е в Министерския съвет, който трябва да предложи нови хора, след като Народното събрание прие законите. "Не съм и не желая да бъда информиран кои хора ще бъдат предлагани", заяви той.

mediapool.bg