Кламер БГ - Новини: Президентът подписал указа за ратификация на новия заем от 16 млрд. лв.

Президентът подписал указа за ратификация на новия заем от 16 млрд. лв.

България

|
Пет, 27 Фев 2015г. 12:25ч.
Президентът подписал указа за ратификация на новия заем от 16 млрд. лв.

В Държавен вестник е публикуван указът на президента Росен Плевнелиев за ратификация на договора за дилърство между четирите банки и България за тегленето на външни заеми до 16 млрд. лв. до края на 2017 г. Той е издаден на 25 феврурари. В същия ден решението беше одобрено от Народното събрание след обрат и с гласовете на ГЕРБ, Реформаторския блок, ДПС, АБВ и Български демократичен център (БДЦ). В сряда вечерта президентът заяви, че няма да упражни правото си на вето върху закона за ратификацията. Така той е сила от днес.

Междувременно в писмо до Росен Плевнелиев лидерът на БСП Михаил Миков за пореден път призова държавния глава да наложи вето върху закона за ратификацията на договора с четирите международни банки за заема от 16 млрд. лева. В противен случай Миков заплаши да прати закона в Конституционния съд. Мотивът е, че договорът с банките предопределял параметрите в бюджетите за следващите години.

Другият вариант освен КС според социалистите е "да се обърнем на свой ред към министър-председателя, за да наложи той нововъведения институт на "премиерското" вето", пише Миков. По-късно депутатът от левицата Мая Манолова обяви, че партията ще сезира съда. Тя добави, че договорите с банките не са публикувани в Държавен вестник. Те обаче могат да се видят на сайта на Народното събрание.

Миков коментира, че отказът на Плевнелиев да върне за ново разглеждане ратификацията на договора за посредничество или е прибързан, или е преосмисляне на отношението му към новите заеми, което еволюира от крайно консервативно преди година до радикално либерално с нюанси на авантюристичност напоследък. Преди 2 години Плевнелиев върна за ново обсъждане актуализацията на бюджета, предложена от кабинета "Орешарски", която увеличаваше държавните заеми с 1 млрд. лв.

БСП и "Атака" бяха двете политически групи, които гласуваха против одобряването на договора с банките ЕйчЕсБиСи, Уникредит, Сосиете Женерал и Ситигруп. Самият договор е подписан още на 6 февруари от правителството.

mediapool.bg