Кламер БГ - Новини: Асен Василев: Силно се надявам да не изберем правителство през задния вход

Асен Василев: Силно се надявам да не изберем правителство през задния вход

България

|
Съб, 20 Май 2023г. 13:40ч.
Асен Василев: Силно се надявам да не изберем правителство през задния вход

Асен Василев: Силно се надявам да не изберем правителство през задния вход

ПП-ДБ ще предложи експертно правителство на малцинството с втория мандат, а разговорите за него ще започнат след изчерпването на първия мандат. Това заяви съпредседателят на "Продължаваме промяната" Асен Василев.

За деня на гласуването на проектокабинета "Габриел" командировките на всички депутати от ПП-ДБ са отменени и всички те са помолени да присъстват в зала. По-рано такава заявка даде и лидерът на БСП Корнелия Нинова. По неофициална информация се очаква гласуването на проектокабинета с първия мандат на ГЕРБ-СДС да е във вторник.

"Силно се надявам да не изберем правителство на България през задния вход. Силно се надявам, че разумът ще надделее и ще има правителство с втория мандат. Имаме ясно решение да предложим правителство на малцинството, а разговорите ще започнат след като се изчерпа първият мандат”, каза Василев.

По думите му имаме нужда от конституционно мнозинство, за да се изчисти държавата от всички проблеми в прокуратурата, видни за всички български граждани. “Защото е ясно, че не е въпросът в личността на един човек, а в конструкцията на прокуратурата и съдебната власт. Имахме същия проблем и при проркуратурата "Цацаров", и при прокуратурата "Филчев", каза Василев.

Той обясни и за какво са говорили лидерите на ГЕРБ и ПП-ДБ на срещата в парламента вчера: "Госпожа Габриел поиска още една среща, за да препотвърдим позициите си лично още веднъж, което и направихме. Срещата беше организирана от ГЕРБ".

Асен Василев изрази надежда ГЕРБ да не поставя приемането на бюджета като ултиматум за подкрепа на първия мандат.

mediapool.bg