Кламер БГ - Новини: Асад: Поддържане на примирието в Сирия ще бъде приоритет в Астана

Асад: Поддържане на примирието в Сирия ще бъде приоритет в Астана

Свят

|
Четв, 19 Ян 2017г. 14:50ч.
Асад: Поддържане на примирието в Сирия ще бъде приоритет в Астана

Поддържането на режима за спиране на огъня с цел доставка на хуманитарна помощ в различни райони на Сирия ще се разглежда с приоритет на междусирийските преговори, насрочени за 23 януари в казахстанската столица Астана. Това заяви сирийският президент Башар Асад в интервю за японската телевизия Ти Би Ес, съобщи в Туитър канцеларията на държавния глава, цитирана от ТАСС.

Асад изрази надежда, че думите на новоизбрания президент на САЩ Доналд Тръмп, който нареди борбата с тероризма сред приоритетните задачи, ще бъдат подкрепени с реални действия.

"Не само заради Сирия - това е проблем на Близкия изток и на целия свят. Затова бихме желали новото правителство на САЩ добросъвестно да разгледа въпроса за създаване на реална коалиция за борба с тероризма в този регион", каза той. По думите на Асад "такава коалиция естествено трябва да включва и самата Сирия".

Преговорите в Астана ще осигурят на въоръжените опозиционни групировки възможността "да се присъединят към процеса на национално помирение в Сирия", каза пред Ти Би Ес Асад, цитиран от телевизия "Ал Манар".

По думите на Асад за целта участниците в различните банди трябва да сложат оръжие и да получат амнистия от правителството. "Това е единственото, което трябва да очакваме в момента", подчерта той.

"Според мен преговорите ще се фокусират в началото върху спирането на огъня и защитата на мирното население, пропускането на хуманитарна помощ в различни райони", каза сирийският лидер. Според него "още няма яснота дали на конференцията в Астана ще се води политически диалог". "Все още не знаем кой ще участва в тези преговори" от страна на опозицията, допълни Асад.

Френският външен министър Жан-Марк Еро изтъкна, че преговорите в Астана ще бъдат само "етап" по пътя към процес под егидата на ООН и е "от ключово значение да се впишат в рамките, приети от международната общност". Така Астана ще може да стане подготовка за срещата в Женева за Сирия, насрочена за 8 февруари, каза Еро, цитиран от Франс прес.

Русия покани САЩ да участват в преговорите за Сирия в Астана, съобщи пред журналисти руският външен министър Сергей Лавров. Окончателният състав на участниците ще бъде обявен, щом бъдат получени разпращаните в момента покани и "щом пристигнат официалните реакции", обясни той.

mediapool.bg