Кламер БГ - Новини: Рязко са се умножили кибератаките срещу системите на НАТО

Рязко са се умножили кибератаките срещу системите на НАТО

Свят

|
Четв, 19 Ян 2017г. 14:51ч.
Рязко са се умножили кибератаките срещу системите на НАТО

Броят на хакерските атаки срещу системите на Северноатлантическия съюз е нараснал през 2016 г. с 60 на сто. През всеки месец от миналата година НАТО е давала отпор на близо 500 атаки. Това заявява генералният секретар на пакта Йенс Столтенберг в публикувано днес интервю за германския в. "Велт".

Зад повечето атаки стоят "не частни лица, а учреждения, свързани с чужди държави", казва Столтенберг. Той споделя, че тенденцията го тревожи, и заявява, че кибернетичната сигурност ще е сред основните теми на предстоящата среща на върха на НАТО.

Кибернетичната намеса може да причини щети на въоръжените сили, да наруши отбранителната способност на алианса - "всички военни действия се базират днес на прехвърляне на данни", посочва той. Но "алиансът се променя и е способен да се адаптира. Светът не стои на едно място и ние се променяме заедно с него - вече 70 години", добавя генералният секретар на пакта.

Германски медии вече писаха, че според контраразузнаването Русия е замесена в кибератаките срещу Бундестага през 2015 г. и срещу компютри на ОССЕ миналия ноември.

mediapool.bg