Кламер БГ - Новини: Армията на Асад и руската авиация изтласкват опозицията от Хомс

Армията на Асад и руската авиация изтласкват опозицията от Хомс

Свят

|
Четв, 15 Окт 2015г. 17:34ч.
Армията на Асад и руската авиация изтласкват опозицията от Хомс

Сирийски военни части предприеха с подкрепата на руски бойни самолети нападение срещу контролирани от бунтовници градове северно от град Хомс, съобщи Ройтерс.

Руската авиация порази мишени около града Талбиса и селата Тейр Мала, Дар Кабира и Халидия, на няколко километра на север от Хомс, по-голямата част от който е под правителствен контрол, съобщи Сирийският център за наблюдение на човешките права (СЦНЧП).

Директорът на СЦНЧП Рами Абдел Рахман заяви, че са загинали шестима бунтовници и двама цивилни.

Сунитският град Талбиса и околностите му са анклав под контрола на опозицията срещу президента Башар Асад.

Държавната телевизия съобщи в кратък анонс, че армията е започнала военна операция в северната част на провинция Хомс след "концентрирани въздушни удари и артилерийски обстрел срещу терористични групировки и техните бази".

Ако правителствените сили си възвърнат областта това ще затвърди контрола на Асад върху основните центрове в Западна Сирия и ще осигури връзка между столицата Дамаск и крайбрежните територии на неговото малцинство – алауитите.

Москва твърди, че кампанията й в Сирия е насочена срещу "Ислямска държава", но повечето въздушни удари поразиха цели на опозиционните групи срещу президента Башар Асад, някои от които са подкрепяни от САЩ.

Руската авиация е извършила през изминалото денонощие 33 бойни полета и е атакувала 32 обекта на терористичната групировка "Ислямска държава" в Сирия, съобщи пред журналисти в Москва говорителят на руското министерство на отбраната генерал Игор Конашенков, цитиран от ТАСС.

Удари са нанесени по обекти в провинциите Идлиб, Хама, Дамаск, Алепо и Дейр аз Зор. Руските самолети, излитащи от авиобазата Хмеймим, са унищожили с пряко попадение на авиобомба команден пункт на ИД край селището Кусайр ал Бард в провинция Алепо, както и цех за производство на фугасни мини край селището Ел Атареб в провинция Идлиб, добави Конашенков.

На втория обект били складирани толкова взривни вещества, че от детонацията им той е напълно унищожен.

В района на Хан Шейхун, провинция Хама, с внезапен групов авиационен удар е била унищожена професионално замаскирана артилерийска батарея на терористите. Тя била открита от въздушно разузнаване с руски безпилотни самолети. Според Конашенков батареята била оборудвана и разположена по всички правила, което говори, че сред терористите има отлични военни професионалисти.

В провинция Дамаск е унищожен зенитен ракетен комплекс (ЗРК) "Оса", който терористите са пленили от сирийската армия. С дистанционно управляема авиобомба КАБ-500 бетонното укритие, в което се е намирал комплексът, е напълно разрушено и е унищожена пусковата установка на комплекса.

В тези въздушни удари са участвали бомбардировачи Су-24М, Су-34 и Су-35, както и щурмови самолети Су-25.

Конашенков отбеляза, че интензивността на полетите на руската авиация е била леко намалена заради настъплението на сирийската армия и изместването на бойната линия между нея и терористите.

Според Конашенков джихадистите от ИД са започнали отстъпление в Сирия, поради което руската авиация е засилила разузнаването си, включително и с безпилотни самолети. "Те отстъпват, опитвайки се да изградят позиции в нови райони и да променят в движение действащата логистична система за снабдяване с боеприпаси, оръжие и материални средства", посочи той. Руските разузнавателни средства фиксират тези промени, обработват и анализират получаваните данни както от руски средства, така и пристигащи от информационния център в Багдад.

Сирийската армия, подкрепяна от бойците на Хизбула и и иранските сили, започна редица сухоземни офанзиви, за да си върне контрола върху териториите, спечелени от опозицията.

Операцията е насочена в провинциите Хама, Идлиб и Латакия, но вече има информация, че се готви и голяма сухопътна офанзива около град Алепо, близо до границата с Турция.

mediapool.bg