Кламер БГ - Новини: Обама отмени изтеглянето на войските от Афганистан

Обама отмени изтеглянето на войските от Афганистан

Свят

|
Четв, 15 Окт 2015г. 19:10ч.
Обама отмени изтеглянето на войските от Афганистан

САЩ ще продължат военното си присъствие в Афганистан след 2016 г., заяви американският президент Барак Обама.

Той обяви, че е взел решение да задържи намиращите се в Афганистан 9800 американски военни през по-голямата част от 2016 г., а от 2017 г. да остави там 5500 войници, защото ситуацията със сигурността "все още е много деликатна, а на някои места има риск от влошаване".

Сегашното решение е промяна спрямо обещанието му да изтегли войските на САЩ от Афганистан преди края на мандата си, който завършва в началото на 2017 година.

"Афганистанските сили не са толкова силни, колкото трябва да бъдат. САЩ няма да позволят Афганистан да се превърне в безопасно убежище за терористите”, заяви Обама.

По думите му ситуацията със сигурността "все още е много деликатна, а на някои места има риск от влошаване".

Преоценката на американското присъствие в Афганистам е в ход от няколко месеца и не е свързано пряко със скорошната офанзива на талибаните в Кундуз, но потвърждава липсата на готовност в афганистанските сили да поемат отговорността за сигурността в страната.

Обама посочи още, че американската мисия продължава да е за обучаване на афганистанските сили и за антитерористични операции и определи този ход като "скромно, но смислено удължаване".

"Не подкрепям идеята за безкрайна война. Като се има предвид какво е заложено в Афганистан обаче, аз съм твърдо убеден, че трябва да направим това допълнително усилие", каза той.

Обама добави, че това решение ще покаже на талибаните, че единственият начин да постигнат пълно изтегляне на американските войски е да сключат споразумение с афганистанското правителство.

През март той преустанови изтеглянето на американските войски от Афганистан, макар и по-рано да обеща, че до края на тази година половината от тях ще се върнат у дома, а след още една година ще има американски военни само на територията на посолството в Кабул.

Смята се, че президентът се е отказал от тези свои намерения под натиска на Пентагона и на Комитета на началник-щабовете на въоръжените сили на САЩ, както и на афганистанското държавно ръководство, което се опасява, че афганистанската армия няма да може сама да защити страната от талибаните и Ал Каида.

mediapool.bg