Кламер БГ - Новини: Иван Гешев: В България няма корупция в чистия ѝ вид, а изнудване

Иван Гешев: В България няма корупция в чистия ѝ вид, а изнудване

България

|
Съб, 01 Юни 2019г. 18:04ч.
Иван Гешев: В България няма корупция в чистия ѝ вид, а изнудване

Разследването срещу арестувания в четвъртък следобед пловдивски райноен кмет Ральо Ралев онагледява ситуацията в България. Това смята зам.-главният прокурор Иван Гешев, според когото "в България няма корупция в чистия ѝ вид, има изнудване". Съждението му бе направено на брифинг в събота, когато представи официално информация за причините за задържането на Ралев, който само преди седмици - в началото на май, бе рамо до рамо с премиера Бойко Борисов на среща с протестиращи срещу застрояването на зелена площ в квартал "Кършияка"

"Независимо дали става дума за някой, който иска да приеме дете в детска градина, независимо дали става за някой, който спира на улицата да се проверява, независимо дали става на по-високите нива, по-често става въпрос за натиск от човека, който иска парите, а не от предлагане на този, който иска да му свърши проблема. Много често наблюдаваме, че даже и държавният служител създава проблем, както е и в конкретния случай, за да може после да го реши", посочи Гешев, след като даде подробности по случая в Ралев.

Разследването срещу него е започнало, след като строителен предприемач се оплакал на премиера Борисов, че са му бил поискан подкуп, за да получи разрешително за строеж. Това заяви заместник-главният прокурор Иван Гешев на брифинг в неделя за акцията на спецпрокуратурата и антикорупционната комисия, довела до задържавено на Ралев и негов близък.

След като гражданинът внесъл жалбата си пред Борисов, тя била изпратена от премиера до КПКОНПИ, за един ден била докладвана на главния прокурор, а после е образувано досъдебно производство и започнали да се събират доказателство.

По думите на Гешев в рамките на няколко часа се е организирала успешна сработка. "С тези служби българските граждани трябва да се гордеят, твърдя го съвсем сериозно. За мен това е голям успех“, заяви той.

"В резултат от събраните доказателства в четвъртък беше решено да се задържат определени лица в град Пловдив. Беше задържан кметът на район "Северен“ и още едно лице "посредник“ при получаване на парична сума“, разказа той.

Гешев разказа и хронологията на случая. Строителят имал имот, върху който искал да вдигне блок и през декември 2018г. внисъл документи в район "Северен“ за издаване на разрешително за строеж. От администрацията констатирали забележки, но те са били отстранени са в срок. Въпреки това разрешително не било издадено.

"Кметът, мотивиран по една или друга причина взима проекта в собствения си кабинет, което по закон не съответства на негови правомощия“, посочи зам.-главният прокурор. Това започнало да носи загуби на предприемача, който "започва да се чувства притиснат в ъгъла, изправен е пред реалната възможност да фалира“.

Строителят провел разговори с различни хора от общината и получил отговори, че нужните документи ще му бъдат издадени срещу 60 хил. лв. "При разговор с поредния човек му се казва, че изключително близко лице на кмета може да му помогне и да изчака. Това лице се оказва един от обвиняемите, в качеството на помагач. От всички източници съвпада една и съща оферта“, добави Гешев.

Той допълни, че посредникът на Ралев предложил на инвеститора да сключат договор, с който предприемачът ще е длъжен да строи срещу 300 хил. лв. хале. По думите на Гешев целта на този договор била сигурност на посредника. "Не се ли сещаш защо е този договор? Ако го имаше Иванчева, тя щеше да се отърве“, казвали свидетели, цитирани от Гешев.

На въпрос, защо пострадалият бизнесмен е решил да се обърне директно към министър-председателя, а не към компетентните органи, Иван Гешев отвърна: "Така е преценил. Може би има изключително голямо доверие на местната власт, но понеже има изключително доверие на местната власт в Пловдив и затова е преценил да го

подаде и в

централната власт и лично към него".

Наблюдаващият делото прокурор Венцислав Фердинандов отбеляза, че има категорични доказателства за престъпление от страна на кмета на район "Северен“ в Пловдив и неговия помагач.

"Става дума за престъпление, което е извършено в съучастие. Смятаме, че това е престъпление, защото кметът няма правомощия и отношение към преписката, която е входирана в район "Северен“. Той не подписва документи, които касаят идейния проект и не издава разрешение за започване на строителство“, обясни прокурор Фердинандов.

Той съобщи, че в неделя прокуратурата ще иска от Спецсъда да остави за постоянно в ареста Ральо Ралев и неговия помагач.

mediapool.bg