Кламер БГ - Новини: Арестуваният в София джихадист сниман в клипове на "Ислямска държава"

Арестуваният в София джихадист сниман в клипове на "Ислямска държава"

България

|
Нед, 15 Окт 2017г. 10:16ч.
Арестуваният в София джихадист сниман в клипове на "Ислямска държава"

Арестуваният в София командир от т.н. "Ислямска държава“ Ахмед Рафи Мусто е заснет във видеоклипове на групировката, съобщи бТВ, позовавайки се на свои ицточници. Мусто е бил в редиците й от 2013 г. до началото на 2016 г. У нас имал фирма за транспорт и търговия.

Българинът по паспорт Ахмед Мусто е ползвал в редиците на ИД псевдонима Абу Мусаб Шуейхи.

"Той е от Северна Сирия, от Мамбич. Неслучайно един от документите, който му е даден, е от името на емира на тъй наречения вилает Алепо. Тоест, очевидно е, че там той си е в къщи...”, коментира пред бТВ арабистът проф. Владимир Чуков.

Той предполага, че Мусто е ползвал документите от ИДИЛ само за бизнеса си с нелегален тютюн.

"Това, което е неговата огромна грешка, че той има очевидно криминален бизнес. И тука е големият въпрос към нашите служби. Те трябва да отговорят: бизнесът с наргилетата – дали това е негова инициатива или става дума за план на "Ислямска държава””, каза Чуков.

Разследващите обаче разполагали с видеоклипове, на които се вижда и Мусто. Двама анонимни свидетели са дали показания и за боевете му в редиците на "Ислямска държава”.

Преди 9 години се е сдобил с български паспорт и започнал бизнес.

Заедно с него заради нелегално производство на тютюн за наргиле са задържани Алаа Массам и Абдул Шехо. Съпругата му – Иванка Шехо е под домашен арест. Тяе отказала коментар.

От съда Мусто е поискал да го пуснат под домашен арест, тъй като има съпруга и бебе на 7 месеца. Искането му не е уважено.

mediapool.bg