Кламер БГ - Новини: Антифашистко шествие и Луковмарш в София

Антифашистко шествие и Луковмарш в София

България

|
Съб, 12 Фев 2022г. 19:28ч.
Антифашистко шествие и Луковмарш в София

Сн. БГНЕС

Националисти провеждат в събота вечерта т.нар. Луковмарш в памет на ген. Христо Луков, един от лидерите на Съюза на българските национални легиони (СБНЛ).

Засега няма напрежение.

Кметът на София Йорданка Фандъкова издаде заповед за забрана на шествието, тъй като то не е било съгласувано със Столична община.

Въпреки това то започна.

Полицията е разделила участниците в проявата на три групи, които ще бъдат ескортирани до къщата на генерал Христо Луков на улица "Тракия“.

Към момента няма напрежение. Засилено е полицейското присъствие в центъра на София.

Часове по-рано противници на шествието проведоха демонстрация под мотото “Без нацисти по улиците!“.

Антифашисткото шествие тръгна от площада пред Централната минерална баня.

"Със солидарност пак ще вървим по улиците на София, обединени срещу фашизма, нацизма, хомофобията, сексизма, ксенофобията и всякакъв вид дискриминация", обявиха организаторите.

“Не!“ на фашизма, “Не!“ на безразличието, “Не!“ на омразата и “Не!“ на “Луковмарш“, казват противниците на шествието на националистите.

Те припомниха, че през миналата година сме станали свидетели на многобройни провокации и физически нападения от страна на членове на националистически и неонацистки организации.

В последните две години шествие в памет на генерал Христо Луков се забранява със заповед на столичния кмет Йорданка Фандъкова.

От Българският национален съюз на Боян Расате, който е организатор на Луковмарш, твърдят, обаче, че няма легална форма, под която да бъде спряно шествието им.

То тръгна от пилоните пред НДК и е под мотото “Помни миналото, бори се за бъдещето!“.

Посолството на Съединените щати у нас излезе с позиция против Луковмарш.

“Изразяваме пълната си подкрепа към Министерството на външните работи на Република България, което се противопостави на провеждането на шествието“, пише в позиция публикувана във Фейсбук страницата на дипломатическата мисия.

mediapool.bg