Кламер БГ - Новини: Андрей Янкулов: Пеевски и Горанов остават встрани от вниманието на нашите институции

Андрей Янкулов: Пеевски и Горанов остават встрани от вниманието на нашите институции

България

|
Пон, 13 Фев 2023г. 13:06ч.
Андрей Янкулов: Пеевски и Горанов остават встрани от вниманието на нашите институции

Андрей Янкулов. Снимка: личен архив, БНР

След новините за санкциите на САЩ по закона "Магнитски" в координация с Великобритания срещу български граждани, всички говорят за отговорността на съдебната власт, но важна роля има и Антикорупционната комисия (КПКОНПИ), припомни адв. Андрей Янкулов в неделя пред БНР.

"КПКОНПИ малко остава в сянката на събитията, защото всички държавни институции прехвърлят топката на полето на съдебната власт, но тази комисия също трябва да се запита какво е правила по отношение на лица, които са заемали висши публични длъжности и те трябва да са подавали имуществени декларации. Как е изследвала съответствието на тяхното имущество с декларираното? Предприемани ли са някакви оперативни действия по отношение на тези лица? Има ли въобще някаква информация за това, че лица на висши публични длъжности в България са замесени в такова корупционно поведение, което въпросната Антикорупционна комисия трябва да разкрива", запита адвокат Андрей Янкулов, експерт в Антикорупционния фонд, бивш прокурор, във връзка с новите петима санкционирани по "Магнитски" - Владислав Горанов, Румен Овчаров, Александър Николов, Иван Генов и Николай Малинов.

Според него "топката е в полето" на органите, призвани да се борят с корупцията по конкретните случаи:

"Въпросът за съдебната реформа не може да се обвързва в причинно-следствена връзка със санкционирането на конкретни лица за конкретно корупционно поведение".

Янкулов подчерта, че изводът, който може да се направи, е, че най-известните имена и от първия, и от втория списък "Магнитски" - Делян Пеевски и Владислав Горанов - остават встрани от вниманието на нашите институции.

mediapool.bg