Кламер БГ - Новини: Въпросите около появата на мъртвия Ангел Христов са с един по-малко, но най-важните остават

Въпросите около появата на мъртвия Ангел Христов са с един по-малко, но най-важните остават

България

|
Пон, 05 Юни 2023г. 22:57ч.
Въпросите около появата на мъртвия Ангел Христов са с един по-малко, но най-важните остават

Братя Галеви, сн. БГНЕС, архив

Остро разстройство на коронарното кръвообращение е причината за смъртта на Ангел Христов, популярен като един от Братята Галеви. Това сочат данните от аутопсията, съобщи прокуратурата в понеделник следобед.

Взети са материали за допълнителни изследвания, пише още в съобщението, без да се уточнява какво се проверява. Въпреки че причината за смъртта е установена, най-важните въпроси остават и разследването продължава.

Събитията около казуса показват, че схемата, направила възможно изчезването на братя Галеви преди 11 години, е все още непокътната. От събота вечер насам, когато случайно се разбра, че след толкова години издирване Ангел Христов се е появил в България, но мъртъв, властите все още нямат отговор на най-важните въпроси.

В понеделник стана известно, че тялото му е открито в погребална агенция, но не е сигурно къде е настъпила смъртта му. Служители на община Дупница твърдят, че удостоверението за смъртта е издадено от частна болница в града, но лечебното заведение отрича той да е бил настанен там.

Все така неясно е как Ангел Христов е влязъл в България, без да бъде задържан от Гранична полиция.

Всичко това означава, че много хора, на различни позиции и постове, са все така подчинени на омертата около митичните Братя Галеви от село Ресилово.

P { margin-bottom: 0.08in }

Как е успял да влезе в България

Един от най-важните въпроси е как издирваният 11 години от Интерпол и осъден преди десет години е успял да влезе в България незабелязано от МВР. Преди ден вътрешният министър Иван Демерджиев лансира версията, че той може да е вкаран мъртъв в страната. В понеделник министърът вече не поддържаше тази теза. Заяви, че Христов най-вероятно е починал в България.

По въпроса откъде Христов е влязъл в България има много спекулации, каза още Демерджиев. Той посочи, че има и легална възможност у нас да се влезе без проверка на границата, ако например пунктовете с Гърция са много натоварени. Според него е ясно, че Христов не е влязъл със самолет.

Другият "брат Галев" - Пламен Галев се издирва активно, каза още Демерджиев. Проверяват се всички свързани с него адреси, но засега - без резултат.

Смъртният акт

Версиите как са издадени документите за смъртта на Христов са все така противоречиви.

Според служителката, издала смъртния акт, съобщението е било издадено от частната болница "Свети Иван Рилски" в Дупница.

От лечебното заведение отричат, а разследващите органи предстои да изяснят достоверността на изнесените твърдения. В изявление пред БНР шефът на болницата Ени Лефтеров твърди, че Христов е починал в дома си, заобиколен от семейството си. Смъртният му акт е издаден от служителка по гражданското състояние в дупнишкия гробищен парк, като съобщението за смъртта било донесено от служител на траурна агенция.

Около смъртта на Ангел Христов-Геле има много въпроси, част от които са свързани с документите, въз основа на които е издаден смъртният акт - лична карта и съобщение за смърт.

“Картата беше изтекла, но всъщност това мен не ме касае, че е изтекла. Мисля, че беше 2018 г. Съобщението беше от болница "Свети Иван Рилски-2003", и че смъртта е настъпила в лечебното заведение“, каза старшият специалист в ЕСГРАОН-Дупница Галина Паучева.

Управителят на болницата д-р Ени Лефтеров обаче не пожела да отговори лично на въпроса, в неговата болница ли е констатирана смъртта на издирваното от Интерпол лице.

Служителка на частна болница "Свети Иван Рилски" заяви, че смъртта на Ангел Христов не е установена в лечебното заведение.

Служителката, издала смъртния акт, твърди убедено, че това е лечебното заведение, чийто печат е стоял под съобщението за смърт, което се наложило първоначално да върне заради грешка в данните.

“Имаше объркване, беше сбъркано името на лицето и аз върнах съобщението, да си поправят данните в съобщението в болницата. Имената на починалото лице бяха объркани. В болницата бяха объркали, че пишеше Ангел Христов Ангелов, той се казва Ангел Христов Христов“, заяви Галина Паучева.

Той заедно с Пламен Галев бяха издирвани от Интерпол с червена бюлетина от 2012 г.

Братя Галеви напуснаха страната преди 11 години, след като бяха осъдени за организирана престъпна група за рекет и изнудване.

В същото време свещеник от Дупница разказа пред БНР, че е получавал есемеси от Братя Галеви през 11-те години, когато двамата са в неизвестност.

В неделя отец Георги Паликарски трябваше да извърши опелото на починалия Ангел Христов. Погребението беше отложено заради образуваните две досъдебни производства, които трябва да установят причините за смъртта на Христов и обстоятелствата при връщането му в България.

Отец Георги Паликарски се познавал добре с Братя Галеви и преди да бъдат осъдени и да напуснат страната. И той не знае къде са се били установили за тези 11 години, докато ги издирваха, но през това време продължавал да получава от тях SMS-и.

"Въпросът е този, че ми пращаха поздрави, SMS-и за Великден, за Честито Рождество Христов, Христос Воскресе. Предполагам, че SMS-ите са от тях, но да са били изпращане от България - това са глупости", каза той.

Отец Георги е сигурен, че Пламен Галев не е в България:

"Не, не. Отнякъде ще изскочи някоя сензация и за него".

На дупнишкото гробище вече е изкопан гробът, където ще бъде положен. Той е в близост на гробищния храм и е на видно място. Засега не е ясно кога ще се състои погребението, което бе спряно от разследващите.

mediapool.bg