Кламер БГ - Новини: Тимоти Гартън Аш: Ако Германия се учи от историята, ще изпрати танкове и ще защити Украйна

Тимоти Гартън Аш: Ако Германия се учи от историята, ще изпрати танкове и ще защити Украйна

Анализи и Коментари

|
Четв, 19 Ян 2023г. 13:06ч.
Тимоти Гартън Аш: Ако Германия се учи от историята, ще изпрати танкове и ще защити Украйна

Тимоти Гартън Аш: Ако Германия се учи от историята, ще изпрати танкове и ще защити Украйна

Много страни оказват подкрепа на Украйна, но Германия има специална историческа отговорност към Зеленски и хората му, отговорност да помогне и да защити свободна и суверенна Украйна, пише британският историк и политически анализатор Тимоти Гартън Аш в статия във в. "Гардиън".

Според него Германия, като централната сила в Европа, има уникалната способност да обедини континента, за да прекрати терора на Путин по начин, който би спрял и евентуална агресия на места като Тайван.

Като знак за намерението си да изпълни това свое двойно задължение - от миналото и за бъдещето, Берлин трябва не само да позволи на държави като Полша и Финландия да изпратят германските танкове "Леопард 2" на Украйна, но и самият той да направи това като част от координирано действие от страна на Европа. Нека го наречем европейски план "Леопард"!

Според Гартън Аш има три етапа на споменатата историческа отговорност.

Преди 80 години нацистка Германия водеше война на терор на същата украинска земя. Същите градове, села, а и понякога същите хора, които бяха жертви тогава, сега са жертви на Русия, пише авторът.

Борис Романченко, например, оцелял след четири нацистки концентрационни лагера, бе убит от руска ракета в Харков. Историческото сравнение не е точно, но опитите на Путин да унищожи независим съседен народ с военни престъпления, геноцид и безмилостни атаки срещу цивилното население са най-близките действия в Европа след 1945 г. до тези на Адолф Хитлер през Втората световна война.

Урокът, който Германия трябва да научи, не е, че не трябва никога повече да използва танковете си срещу Русия, каквото и да прави Кремъл, а че трябва да ги използва, за да защити украинците, които бяха сред най-големите жертви както на Хитлер, така и на Сталин.

Втората причина е свързана с политиката на Германия спрямо анексирането на Крим през 2014 г., която германският президент Франк-Валтер Щайнмайер определи като "горчив провал". Тогава, вместо да намали енергийната си зависимост от Русия, Германия я увеличи още повече, повишавайки дела на внасяния от нея газ до над 50 процента и изграждайки газопровода "Северен поток 2", който така и не влезе в експлоатация.

Това доведе и до третата и най-нова причина за историческата отговорност на Германия към Украйна, пише Гартън Аш. Месец след инвазията на Русия в Украйна група водещи фигури в Германия призова веднага да се наложи забрана на вноса на изкопаеми горива от Русия. Правителството на канцлера Олаф Шолц обаче не се реши на такава радикална смяна на курса, като изтъкна аргумента, че тя ще застраши "стотици хиляди работни места", а Германия и цяла Европа ще изпаднат в рецесия.

Все пак всичко това е и тест за куража на Германия да удържи на ядрените заплахи на Путин, да преодолее собствените си страхове и съмнения и да защити свободна и суверена Украйна, пише в заключение британският историк и анализатор.

mediapool.bg