Кламер БГ - Новини: Отменихме морала, да се върнем към закона

Отменихме морала, да се върнем към закона

Анализи и Коментари

|
Ср, 25 Ян 2023г. 17:44ч.
Отменихме морала, да се върнем към закона

Отменихме морала, да се върнем към закона

Дори и в политиката, Слави Трифонов продължава да бъде истински шоумен. Какъв невероятен обрат в сюжетната линия, каква истинска драма с този лидер на общественото мнение в нашата много малка, но много ..... страна?!?

Слави Трифонов каза, че е сгрешил. Можете ли да повярвате? Появи се български политик, който да признае грешка. А ето неговите фейсбук аргументи:

"Опитах се, доколкото мога, да запазя личния си живот и затова не подадох имуществена декларация". Тук една сълза се отронва...

"Въпреки че всичко, което притежавам, е изработено абсолютно законно и абсолютно доказуемо и то пред вашите очи". Ние Ви вярваме, г-н Трифонов! Те всички са така.

"Направих това, защото не исках да давам повод за сеир и да задоволявам жълто любопитство". Ама как не. Ние сме си виновни. Лоши сеирджии, лоши...

"Но не съм бил прав". О! Не може да бъде.

"Защото законът важи за всички". Това просто не е истина...

"Аз си платих глобите за това нарушение и сега ще подам имуществената си декларация пред КПКОНПИ в законоустановения срок". Финалът е с "Камбаните звънят", предшестван от поне три отказа на КПКОНПИ да обяви публично пред медиите дали Слави изобщо е бил проверен.

Ето, драги читатели и зрители, Слави не бил толкоз лош. Решил е човекът все пак да си декларира имуществото. Защо пък да не гласуваме за него.

Сега малко по-сериозно. Ако Слави Трифонов е запазил своите 3% от предните избори, той се нуждае още 40 000 души да му се вържат, за да влезе партията му отново в парламента. Без съмнение гафът с имуществената декларация бе черешката върху "тортата" от политически провали, които доведоха до изпадането на Трифонов от първи политически фактор в републиката до лидер на малка извънпарламентарна партия със спорна репутация и с партийна телевизия. По-едра версия на Волен Сидеров.

Неподаването на декларацията помогна на някои от останалите верни на Трифонов избиратели да усетят с кожата си, че тук наистина се случва нещо много нередно.

Сега е време за нови избори, ще си измием очите сутринта, ще кажем, че ще си подадем декларацията в законоустановения срок и ...готово. Нищо, че законоустановеният срок е минал преди повече от година, а новият срок е месец и половина след изборите. Ние верваме.

На 18 август 2022 г. Трифонов каза, че няма да спази антикорупционния закон и да подаде имуществена декларация. Обясни, че за обществото тази информация щяла да е "просто сеир и задоволяване на жълто любопитство".

Но тогава той каза и нещо много по-важно. Слави обяви, че "моралът е над закона"..

"Нито една друга партия (освен ИТН) не е решила, че моралът е над закона, че вие (гражданите) сте се произнесли какъв трябва да е размерът на субсидията и че е морално да върнат вашите пари в бюджета. Не виждам това да е голям скандал в медиите. Даже направо не виждам медиите да го отразяват това. Но така решили - така направили", каза той.

В края на 2022 година ИТН отмени т.нар. "морал" на субсидиите и започна да ги получава от държавата в пълен размер. Месец по-късно Слави Трифонов обяви, че се връща към закона.

От гледна точка на морала и закона, България е страна на сенките. Това е добре известно на всички. Тия две думи, често празни откъм съдържание, могат да бъдат връткани за нуждите на шоуто, от което сами не си позволяваме да откъснем поглед.

Но това не означава, че трябва напълно да се губи надежда.

Има някои българи, които са боравили с тези понятия далеч по-умело, защото са го правили истински. Няма да цапаме тези имена, поставяйки ги редом тук, но един от тези хора е казал: "Моралът е доброто". "Пазете правото, включително и от закона".

Като видите тези хора, все ще ги познаете. Просто трябва да се гледа внимателно.

mediapool.bg