Кламер БГ - Новини: Те искат промяна, той им обеща проверки. Защото му е най-лесно.

Те искат промяна, той им обеща проверки. Защото му е най-лесно.

Анализи и Коментари

|
Вт, 17 Дек 2019г. 14:39ч.
Те искат промяна, той им обеща проверки. Защото му е най-лесно.

"Надали в това време ще приемем коя концепция е най-вярна и най-правилна. Има няколко теми, по които можем много да сме си полезни. Най ми е лесно да започнем с корупцията. Най ми е лесно, в смисъл най ми е организирана там системата – МВР, полиция и това ще го направим". Новината за започващите проверки за нередности и злоупотреби в болниците се оказа единствената категорична договорка на срещата между премиера Бойко Борисов и представители на протестиращите медицински сестри. Те вече 10 месеца искат няколко прости неща, които обаче изискват сложни управленски решения.

Какво искат сестрите? По-високи заплати, по-добри условия на труд и реформи. За да не изтичат парите в сегашния порочен модел, при който всичко е подчинено на усвояването на пари, а не на лечението на болния. Премахване на огромните диспропорции в заплатите както между отделните лекари, така и между лекари и сестри. Впрочем, 2019 година беше година на пробуждане в здравния сектор, през която много хора излязоха и казаха, че така не може да продължава. Гневът и на протестиращите сестри, и на протестиращите педиатри от Детската болница, и на пациенти, на отделни лекари, застрахователни дружества и др. по същество е насочен към едно и също – тоталната несправедливост в начина, по който е организирана и се финансира медицинската помощ у нас. Към това, че болниците трябва да превъртат колкото се може повече болни, за да се издържат, а как ги лекуват е без никакво значение. Тук сестрите успяха да дадат христоматиен пример на премиера, така че дори той да го разбере - като го попитаха дали плаща на пожарникарите според броя угасени пожари.

В момента трудът, усилията, квалификацията, извършването на всекидневни подвизи на ръба на правилата, за да се помогне на пациента, не се поощряват по никакъв начин, а често се и наказват. И обратното – далаверите, личното облагодетелстване и паразитирането в тази благодатна за паразити среда процъфтяват, често с политическия чадър на местната и държавната власт. Срещу това протестират и недоволстват масите, в частност медицинските сестри.

Какво предлага премиерът? За пореден път на срещата със сестрите, която се предаваше пряко в профила му във Фейсбук, си пролича до каква степен Борисов се чувства като в небрано лозе, когато става въпрос за сериозни, изискващи експертиза теми и как бързо се оживява пред възможността да разкрие поредната кокошкарска далавера. Защото това му е по-лесно – да гърмят единични бушони, отколкото да разтури цялата кочина, в която по всеобщи оценки се е превърнала здравната ни система.

.

За 10 години управление на ГЕРБ се нагледахме на много акции в здравеопазването. На шумно обвинени министри и шефове на НЗОК, които в последствие бяха оправдани, а други върнати в управлението от ГЕРБ. На десетки шумни акции на ГДБОП и прокуратурата в болници, аптеки и къде ли не още. Всичките със съмнителен резултат. И най-важното – дори и някъде някой да е понесъл персонална отговорност, схемата се запазва. Властта говори срещу ненужно многото болници, които изсмукват и разпиляват ресурса, но продължава да дава благословията си за нови и нови болници и да не ограничава публичния ресурс за тях. Гърмят отделни лекари, изобличени в поставяне на ненужни стентове, но схемата остава.

Борисов говори срещу големите диспропорции в заплащането, но правителството му не прави нищо целенасочено за преодоляването им. Отново се вдигат на парче и с по малко цените на смятаните за най-недофинансирани клинични пътеки, но се дава на всички по малко и колкото позволява бюджетът, а не са оценени реалните потребности. Новото за следващата година е, че след всичките протести и недоволство лекарите и сестрите ще получават фиксиран дял от заработеното по клинични пътеки. Какъв да е той все още се спори и ще стане ясно при окончателното подписване на Националния рамков договор след два дни. Досега до сестрите не стигаше почти нищо от допълнителните средства по клинични пътеки над основните заплати. И това обаче е твърде малка стъпка и много далеч от справедливостта, която всички очакват.

Липсва стройна визия за реформа. Здравният министър на два пъти опита да предложи варианти за промяна в модела на финансиране, но грубо нахвърляни и без остойностяване на медицинските услуги. Без да е ясно за какво стига сегашният ресурс, какво ще се покрива приоритетно с него и за какво следва да се събират допълнително пари.

Както премиерът сам каза на срещата със сестрите, сложните управленски решения се взимат в началото на мандата или се търси подкрепа от всички политически сили. Затова и здравната реформа е заметена под килима и чака невъзможния политически консенсус.

Защото няма кой да се нагърби с отговорността за нея. Тя изисква непопулярни решения като затваряне на болници, което винаги е съпроводено с политически атаки и протести. Пресичане на съществуващите схеми, които идеално устройват една част от съсловието - и срещу това ще има яростна съпротива. А и въпросът не опира само до изваждането и наливането на още пари, както Борисов е свикнал да гаси пожарите. На снощната среща здравният министър Кирил Ананиев за пореден път се опита да му обясни, че няма как да увеличи двойно сестринските заплати в следващия мандат на ГЕРБ, както премиерът щедро тръгна да обещава. Защото болниците са търговски дружества, а не бюджетни организации и защото се издържат с каквото си изработят от НЗОК, а не чрез държавни субсидии – нещо, което Борисов не разбра, дори след като лъсна лъжата на кабинета, че е отпуснал 50 млн. лева на болниците за повишаване заплатите на сестрите.

С две думи – трудно е да се правят реформи, трудно се обясняват и защитават пред обществото, а резултатите няма да се усетят бързо. Затова получаваме още от лесното – проверки, зрелища и така до следващата среща, до следващото живо предаване.

mediapool.bg