Кламер БГ - Новини: Дори шефът на НСО поиска нещо като реформа в службата

Дори шефът на НСО поиска нещо като реформа в службата

Анализи и Коментари

|
Четв, 19 Дек 2019г. 15:09ч.
Дори шефът на НСО поиска нещо като реформа в службата

Поставен под обществен натиск дори началникът на Националната служба за охрана (НСО) генерал Красимир Станчев поиска законови промени, които да я превърнат в "една мотивирана и с висок обществен авторитет държавна охранителна служба".

Поредният инцидент с кола на службата отново повдигна въпроса за необходимостта от спешна реформа на НСО, която вече 30 години не може да се раздели с образа си от времето на УБО (Пето управление на ДС).

Въпреки че дори министри я определят като "скъпа таксиметрова компания", а политици, обикновено по популистки причини, призовават да бъде закрита, досега не са предприети реални стъпки за превръщането й в модерна, европейска служба.

"Не можем вече да отричаме, че професионализмът, съвестта и лоялността на служителите на НСО не са достатъчен аргумент за обществена подкрепа. Необходимо е да започне дебат за промени в Закона за Националната служба за охрана, пет години след влизането му сила. Тези промени трябва да концентрират функциите и дейността на НСО до същността на една мотивирана и с висок обществен авторитет държавна охранителна служба", призовава началникът на службата.

Лошо законодателство

След като дълги години службата работи без закон, през 2015 година такъв най-накрая бе приет. Той даде на НСО на практика безконтролни правомощия да охранява когото и както поиска. Още тогава бе ясно, че новата й нормативна рамка няма да доведе до качествена промяна, а дори ще узакони някои от най-спорните ѝ практики, но това не притесни политическата класа, която ползва услугите й. Нито тогавашното й ръководство.

Скандалите продължиха както по отношение на широкия кръг охраняеми лица, така и заради специфичния режим на движение по пътищата, който е видим за всички граждани, дори от клипчетата на премиера Бойко Борисов. Единствената реална промяна в работата й се сведе до решението да бъде свалена охраната на тогавашния омбудсман Мая Манолова.

"Не е достатъчно една специална служба да има свой закон. Този акт трябва да отразява обективните условия на специализираната дейност за целите на националната сигурност, която нито една друга служба или държавна структура не може да изпълнява. Тази наложителна стъпка няма как да се случи без подкрепа и отвътре, без Вашата експертна подкрепа", обръща се Красимир Станчев към служителите на службата.

Прехвърляне на отговорността

Службата остана "под шапката" на президента Румен Радев и последните й двама началници може да се смятат за негов избор. Въпреки многократните призиви за реформи в службата нито президентът, нито правителството показаха, че имат намерение да се захванат с реални промени. Лидерът на опозицията призоваваше кандидатът за президент Румен Радев да направи одит, но след избирането си той така и не повдигна сериозно въпроса.

Миналата година пък Радев се оплака, че с последните законови промени службата от пряко подчинена на президента е станала служба към президента. Така той вече разполага с по-малко правомощия - само да назначава началника след съгласуване с Министерски съвет, да утвърждава щата и да удостоява с висше офицерско звание.

След поредния инцидент с кола на НСО този месец премиерът Бойко Борисов допусна, че са възможни промени в службата, но отбеляза, че тя си има "ръководство и принципал".

Как се сменят шефовете?

Сегашният шеф на НСО оглави службата едва преди няколко месеца, след като предшественикът му неочаквано я напусна предсрочно без много обяснения.

По-предишният й шеф пък бе сменен след прокурорска проверка за злоупотреби, за резултатите от която няма публична информация.

Демотивация

От обръщението на новия й шеф става ясно, че в НСО има голямо текучество на хора, неудовлетвореност и проблеми в кариерното развитие. Остарелият автомобилен парк и ниските заплати вече не са новина.

В обръщението си ген. Красимир Станчев се опитва да мотивира служителите си. "Поехме и удари от различни страни върху доброто име, престижа и достойнството на Националната служба за охрана. Чухме отново и напълно несъстоятелни призиви за закриване на НСО. Поехме тези удари, но запазихме добрия тон и професионалното си достойнство като се обявява и срещу критиките към службата", пише той.

Службата обаче има тежък комуникационен проблем от години. По правило реагира с дълго закъснение на скандалите, като така дава възможност за различни спекулации и създава впечатлението, че има неща, които се опитва да прикрие.

Службата действа на практика в пълна секретност (по закон), като рядко дава каквито и да било отговори на данъкоплатците. Гражданският контрол върху нея е сведен до редки изслушвания на ръководството й в специализираната парламентарна комисия, което също се случва при закрити врата.

Новият шеф на службата се оплаква от липсата на обществена подкрепа, но през годините тя направи малко, за да заслужи такава подкрепа и едва ли ще успее с подобни изявления. Което не е учудващо на фона на факта, че в етичния кодекс на службата е записано, че "служителят на НСО е активен член на обществото и обществото му дължи уважение и добра материална осигуреност".

Не е ясно дали призивът на ген. Красимир Станчев ще доведе до реални промени или има за цел да разсее поредната вълна на недоволство от дейността на службата, но със сигурност той е ясен сигнал. Проблемът е дали ще има кой да го чуе?

Пълен текст на обръщението на ген. Красимир Станчев:

УВАЖАЕМИ ГОСПОЖИ И ГОСПОДА ОФИЦЕРИ, СЕРЖАНТИ И СЛУЖИТЕЛИ НА НАЦИОНАЛНАТА СЛУЖБА ЗА ОХРАНА,

УВАЖАЕМИ КОЛЕГИ,

Избрах тази форма да се обърна към Вас, защото по естеството на дълга Ви повечето от Вас и в момента са в различни краища на страната и в чужбина. В празнични и в почивни дни, по всяко време на деня и на нощта, Вие продължавате да изпълнявате съвестно задълженията си - да пазите поверените Ви лица и обекти, да поддържате и усъвършенствате уменията си.

През тази година отбелязахме 140 години от полагането на основите на охранителната структура на България. Отбелязахме годишнината скромно и без много шум и в поредния преходен за Службата момент. За кратко време се случиха много промени в ръководството на НСО. Те съвпаднаха с напрегнат обществено-политически дневен ред, който винаги влияе пряко върху динамиката на нашата работа.

Имахме и критични ситуации и благодарение на придобитите умения и висок професионализъм на наши служители, не се стигна до по-сериозни последствия.

Справихме се достойно и получихме висока оценка от нашите партньори - за работата си при осигуряването на редица визити на високо и на най-високо държавно равнище, у нас и в чужбина.

Поехме и удари от различни страни върху доброто име, престижа и достойнството на Националната служба за охрана. Чухме отново и напълно несъстоятелни призиви за закриване на НСО. Поехме тези удари, но запазихме добрия тон и професионалното си достойнство.

УВАЖАЕМИ КОЛЕГИ,

През краткия период след встъпването си в длъжност предприех действия за укрепване на функционалния капацитет на Службата и за подобряване на нейната ефективност. Немалко колеги бяха преназначени на позиции и в структури, които ще им позволят по-пълноценно да използват уменията си. НСО не може да си позволи да се лиши от нито един свой служител. Затова и занапред ще положа всички усилия, за да ограничим текучеството на опитни и кадърни специалисти.

Трябва да запазим наличния потенциал, да привлечем и да обучим нови служители. През последните 6 месеца много нови млади колеги се присъединиха към екипа на НСО – ще ги мотивираме да останат и да реализират потенциала си възможно по-пълноценно.

Това обаче е началото. Имаме да преминем през още много предизвикателства – всички те свързани едно с друго. Устойчивото кариерно израстване, възнагражденията на състава, условията за обучение и усъвършенстване на уменията, материално-техническото осигуряване, състоянието на автомобилния парк са само част от тях.

Общо предизвикателство е повишаването на обществения аворитет на НСО и на публичното доверие в нашата работа. Не можем вече да отричаме, че професионализмът, съвестта и лоялността на служителите на НСО не са достатъчен аргумент за обществена подкрепа. Необходимо е да започне дебат за промени в Закона за Националната служба за охрана, пет години след влизането му сила. Тези промени трябва да концентрират функциите и дейността на НСО до същността на една мотивирана и с висок обществен авторитет държавна охранителна служба.

Не е достатъчно една специална служба да има свой закон. Този акт трябва да отразява обективните условия на специализираната дейност за целите на националната сигурност, която нито една друга служба или държавна структура не може да изпълнява. Тази наложителна стъпка няма как да се случи без подкрепа и отвътре, без Вашата експертна подкрепа.

УВАЖАЕМИ КОЛЕГИ,

Наясно съм, че много от Вас са демотивирани, обезкуражени, дори обезверени. През годините много от Вас са останали излъгани в очакванията си за устойчиво кариерно израстване и за достойно възнаграждение за често подценявания Ви труд. Всички ние знаем на какво се дължат тези разочарования. Диагнозата отдавна е известна, решенията също и те вече са в ход.

Благодарен съм за търпението и за стоицизма Ви в условията на тези промени. Поемам ангажимент те да се случват плавно, защото в основата на всяка промяна винаги стоят хората. Промените не могат да се случват само "отгоре". Длъжни сме да се приспособяваме към новите условия и да отчитаме обществените очаквания към нашата работа.

УВАЖАЕМИ СЛУЖИТЕЛИ НА НАЦИОНАЛНАТА СЛУЖБА ЗА ОХРАНА,

В навечерието на Коледните и Новогодишните празници искрено се надявам да имате възможност да бъдете по-дълго с близките Ви хора. Благодарен съм Ви за всеотдайността и за доверието Ви. От сърце пожелавам на Вас и на хората около Вас да бъдете здрави, успешни и удовлетворени в професионалния Ви и в личния Ви път.

Светли празници и на добър час!

mediapool.bg