Кламер БГ - Новини: Емил Димитров начело на МОСВ!? Звучи като кофти виц

Емил Димитров начело на МОСВ!? Звучи като кофти виц

Анализи и Коментари

|
Вт, 14 Ян 2020г. 18:03ч.
Емил Димитров начело на МОСВ!? Звучи като кофти виц

Управляващите решиха да издигнат за екоминистър депутата от гражданската квота на ВМРО Емил Димитров с прякор от митническите му години Ревизоро, след задържането и отстраняването на Нено Димов. Задачката му е да започне проверки, да ревизира сектора "и да предотврати други евентуални кризи". Това каза, очевидно измислено в крачка, лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов, за чиято партия е резервирано в този мандат на ГЕРБ Министерството на околната среда и водите.

Което разкрива само едно – че слагането на Ревизоро за екоминистър не е нищо повече от самоцелно търсен ефект заради прякора му и пробутваните в спешен порядък цели. Емил Димитров може да спретва ефектни акции със съмнителни резултати, да прави каквото се иска от него и, макар да забърква лобистки скандали, е доказал полезността си. За управляващите и прилежащия им бизнес, не за обществото. Което може да се очаква да продължи в същия дух и в амплоато му на екоминистър в оставащата около година от това управление на ГЕРБ.

А тя ей така ще мине. В проверки – най-вероятно на питейните язовири и ползването на водата им, заради което показно бе взета главата на Нено Димов. Те сигурно ще доведат до нови извънредно отпуснати милиони от бюджета за харчене в спешен порядък при заобикаляне на обичайните правила. И

ще мине времето до следващите парламентарни избори.

От трън та на глог

Само ревизиите на Ревизоро обаче няма да решат проблема на Перник, заради чиято водна криза си отиде Нено Димов. Неговата оставка от години се иска от природозащитници заради сътворената каша с променения план за управление на парк "Пирин" за разрешаване на нови ски съоръжения. В този смисъл смяната на Димов с Ревизоро е "от трън та на глог"

За целия период на управление на Нено Димов ведомството му показа, че не извършва никакъв контрол върху горенето на отпадъци в ТЕЦ-овете на Ковачки и по складирането на хилядите тонове внесен от чужбина боклук. Мерките му срещу мръсния въздух се разпростряха до раздаване на пари от еврофондовете на общини за изготвяне на нови стари програми за миене на улици.

Наивно е обаче да се смята, че Димов е бил оставен напълно безнадзорно да решава всичко абсолютно сам.

За решаването на всички тези наследени проблеми обаче управляващата коалиция не говори. Някой ще каже, че е рано, но е несериозно да се прави номинация за екоминистър само с анонс за ревизии.

Несериозното предложение на Ревизоро за екоминистър идва в момента на договаряне на Зелената сделка на Европейския съюз и бъдещите мерки за борба с климатичните промени, които ще имат разтърсващи последици за българската енергетика и икономика. Номинацията показва ясно неглижиране на сериозните политики, които Брюксел ще наложи на страната ни, ще или не ще Борисов да се ангажира със затварянето на въглищните централи, с мерките срещу замърсяващите автомобили и други.

Екоорганизациите, които в редица протести настояваха за оставката на Нено Димов, са изумени от издигането на Емил Димитров – Ревизоро за негов наследник. Обмисля се дали да не се организират нови протести, но все още не е взето точното решение.

Колаж: Фейсбук страница на Валдес Радев

#ВърнетеНено!

"В ситуация на тежка водна криза назначаваш за министър някой, който е решавал тежки кризи, а не такъв който обичайно ги създава", коментира Мартин Димитров.

"Като гледам предложенията за министри на околната среда и ми иде да стартираме кампания #ВърнетеНено!", написа във Фейсбук профила си Стефан Аврамов, експерт от Българска фондация "Биоразнообразие".

"ВМРО издигнаха Нено Димов за министър и го защитаваха три години като най-подходящият и най-големият експерт. Защо се счита, че сега ще предложат по-добър?", коментира Тома Белев, председател на Асоциацията на парковете в България.

"И Нено Димов, и Емил Димитров са еднакво некомпетентни", допълни той пред Mediapool и каза, че предстои да се координират евентуални протести срещу номинацията на Ревизоро.

Риск за природата, икономиката и енергетиката

"Номинацията на г-н Емил Димитров за МОСВ е огромен риск за икономиката, енергетиката и природата на България, за здравето на българите", написа евродепутатът на "Демократична България" Радан Кънев също във Фейсбук.

"Освен очевидно некомпетентна, тя е и продължение на досегашната погрешна и опасна правителствена политика, която е враждебна на европейските мерки по околна среда и която изолира българската енергетика и икономика от огромните възможности на Зелената сделка, Инвестиционния план и Фонда за справедлив преход", допълва Кънев.

"Изборът на Димитров и продължаването на политиката на ВМРО, довела до оставката и ареста на Нено Димов, ще поставят България в изолация, а енергетиката ни - в невъзможност да се приспособи към бързите технологични и екологични промени. Резултатът ще е енергийна несигурност, скъпо електричество и изоставане на индустрията ни", смята още евродепутатът.

Според него решението е активна политика за адаптация към Зелената сделка, пълна промяна на политиката в сферата на околната среда, пряка отговорност на управляващата партия ГЕРБ и премиера Борисов за този сектор.

"Така де, кой по-подходящ би бил за министър на околната среда и водите от Емчо Ревизорчето!?", посочва във Фейсбук енергийният експерт Васко Начев. Той иронично изброява шест причини за номинацията му:

"1. Човекът е от Перник. (Ще приеме присърце водната криза в града)

2. Танцьор по образование. (Ще може да води хорото на Йордановден)

3. Митничар №1. (Боклук ще може да внасят само богоизбрани)

4. И с горивата е на "ти"! Така няма да въвлече държавата в конфликт с Грета...

5. Близък на В.Златев. Ботевград да му мисли...

6. Мръсен въздух и подмяна на печките... е, затова няма да му стигне мандата".

"Вот тебе, бабушка, и Юрьев день", пише друг енергиен експерт – Илиян Василев, който е бивш посланик на България в Русия.

Ако му платят, и ядрени отпадъци ще внася

"Не съм сигурен че тази новина е вярна. Но се представете, че е вярна. Не случайно казах, нещата ще се движат от зле, към по-зле. Нено Димов ще се окаже "цвете" пред този на снимката. Не боклук, ами радиоактивни отпадъци ще започне да внася, ако му платят", допуска Василев.

"Този индивид е най-грозното лице на безпардонния лобизъм, на "кеш енд кери" депутати, които работят по поръчка на клиента. И какво ви кара да очаквате нещо различно в битието му на министър. Може би ще спре водата на ВЕЦа на Златев, или на другите олигарси?! Той и формално предложи Цацаров. Защо да не стане министър, да не е алергичен към парите? За това вчера писах това управление попадна в низходяща спирала и няма излизане. Реквием на едно управление, което балансираше между абсурдността и користта", завършва постинга си той.

"И тогава Бойко Борисов се обърна към новия екологичен министър и му рече: - Не Реви, Зоро...", пошегува се музикантът Венци Мицов.

"Да назначиш за министър лобист на всякакви вредни за България престъпни интереси, трябва да си или неадекватен или силно зависим", смята Ивайло Мирчев от "Да, България".

"Ревизоро е тотално непригоден за министър на околната среда и водите. Кризите в сектора ще се задълбочават, а време за бездействие и неадекватни действия няма. ВМРО доказва, че няма никакъв капацитет в областта на екологията и водите. Правителството е обречено на провал и в този сектор. Надявам се, че Народното събрание няма да одобри тази кандидатура", написа екозащитникът Борислав Сандов, също от "Демократична България".

mediapool.bg