Кламер БГ - Новини: Вярно или не:"Срещу Covid ви изпратихме ваксина, но срещу стокхолмски синдром няма лекарство"

Вярно или не:"Срещу Covid ви изпратихме ваксина, но срещу стокхолмски синдром няма лекарство"

Анализи и Коментари

|
Четв, 28 Ян 2021г. 17:29ч.
Вярно или не:"Срещу Covid ви изпратихме ваксина, но срещу стокхолмски синдром няма лекарство"

[div class='center_orange']"Срещу COVID Ви изпратихме ваксина, но срещу стокхолмски синдром няма открита ваксина, нито пък лекарство". Това написа вицепремиерът Красимир Каракачанов в отворено писмо до македонския премиер Зоран Заев.

Съобщението на Каракачанов предизвика интерес на фона на проблемите с доставките на ваксини за европейските страни и бавния ход на ваксинацията у нас.[class='center_orange' div]

В края на миналата година България подписа писмо за намерение със Северна Македония за доставката на ваксини срещу Covid-19 след задоволяване на вътрешните ни потребности.

Българската готовност беше приветствана с благодарности от македонските управляващи.

Сега от Министерството на здравеопазването съобщиха за Меdiapool, че "ваксини срещу COVID-19 на Северна Македония ще бъдат предоставяни, едва когато нуждите на българските граждани бъдат удовлетворени".

"Към настоящия момент страната ни не се намира в тази хипотеза", посочиха от здравното министерство.

Според официалните съобщения на властите ваксинацията в Северна Македония се очаква да започне към февруари месец.

Северна Македония постигна споразумение с Pfizer за 800 000 дози през 2021 година, от които ще получи първите 5850 дози през февруари. Местните власти очакват помощ и от Сърбия, която е поела ангажимент да продаде на Скопие 8000 ваксини.

Въпреки обещанието на Брюксел да подпомогне Северна Македония, засега това не е станало.

В понеделник тази седмица (25 януари) вицепремиерът по европейските въпроси на Република Северна Македония Никола Димитров и външният министър Буяр Османи настояха http://www.bta.bg/bg/c/BA/id/2349786 в Брюксел Европейският съюз по-скоро да осигури ваксини за страните от Западните Балкани.

Поръчките от фармацевтичните се бавят за държавите-членки, но ЕС се надява, че след като бъдат налични необходимите дози за втория кръг на ваксинацията, процесът да бъде ускорен за трети страни извън ЕС.

[div class='center_orange']Твърдението на военния министър Красимир Каракачанов към момента е по-скоро невярно.[class='center_orange' div]

mediapool.bg