Кламер БГ - Новини: Провалът на Северна Македония е и български

Провалът на Северна Македония е и български

Анализи и Коментари

|
Четв, 26 Септ 2024г. 13:21ч.
Провалът на Северна Македония е и български

Сн. ЕПА/БГНЕС Северна Македония ще бъде отделена от Албания по пътя за присъединяване към ЕС и вероятно ще изпусне "бързата писта", която имат двете страни пред себе си.

Двете страни от Западните Балкани започнаха заедно преговорите през лятото на 2022 г. но Скопие не успя да се възползва от отворилата се възможност заради споровете си с България, въпреки че преди това македонците дори смениха името на страната си, за да преодолеят "ветото" на Гърция.

Така ЕС и Албания ще започнат да отварят преговорните глави по време на втората междуправителствена конференция, планирана за 15 октомври, докато Северна Македония ще трябва да изчака.

Още по темата

Мицкоски опитва да направи България враг №1 на Северна Македония

29 август 2024 13:47

ВМРО-ДПМНЕ в Северна Македония разви силна антибългарска кампания и отказва да подкрепи вписването на българите в конституцията на страната, което е едно от изискванията, за да започне страната реални преговори за членство в ЕС. То бе записано в преговорната рамка на страната, която имаше за цел да отвори пътя и към ЕС, но ВМРО-ДПМНЕ го блокира.

Проруската партия ВМРО-ДПМНЕ не спря да разпространява опорки, че може да предогововори преговорната рамка, въпреки че това бе многократно опровергано от европейски представители.

mediapool.bg