Кламер БГ - Новини: Въпросът не е ще се раждат ли деца в Карлово. А искаме ли да е в тези условия?

Въпросът не е ще се раждат ли деца в Карлово. А искаме ли да е в тези условия?

Анализи и Коментари

|
Ср, 15 Авг 2018г. 17:13ч.
Въпросът не е ще се раждат ли деца в Карлово. А искаме ли да е в тези условия?

Акушеро-гинекологичното отделение на болницата в Карлово беше спасено от затваряне благодарение на будната гражданска съвест на местните хора и община, които се вдигнаха на протест, за да може в болницата да продължат да се раждат деца.

Отвъд патриотичния патос, че в града ще продължат да се раждат потомци на Апостола, както обяви преди дни кметът на града Емил Кабаиванов, този казус всъщност е нагледен пример за множеството изключения и компромиси с качеството и здравия разум, на които се основава здравната ни система.

Само и само нито една болница да не бъде затворена и нито едно отделение да не бъде закрито.

Безопасно ли е да си 24 часа на разположение 20 дни в месеца?

Казусът с карловската болница нашумя след като миналата седмица бТВ разказа в свой репортаж за това, че районната здравна каса е отказала договор и съответно финансиране на отделението, тъй като то не покрива изискването за поне двама анестезиолози на пълен щат.

Болницата разполага с един анестезиолог на щат и половина и други трима работят на 4-часов договор. Според районната здравна каса обаче сегашното положение с назначени на половин щат лекари застрашава живота на майките и новородените. Затова и отказва договор.

В репортажа единственият анестезиолог д-р Цветан Петров разказа как и днес жените продължават да раждат на гинекологичния стол отпреди 40 години, а той е на 24-

часово разположение 20 дни в месеца.

И основателно поставя въпроса какво ще се стане, ако нещо се случи с него, ако се разболее и не може да отиде на работа, при положение че когато става въпрос за раждане, ситуацията почти винаги е спешна.

Така описаната картина изглежда притеснява единствено д-р Петров. И с основание, защото “ако нещо се случи“, той вероятно ще е единственият виновен.

Общината брани отделението, но не инвестира в него

Причината да няма желаещи да работят като анестезиолози в местната болница е заплатата от 1000-1500 лева, но и лошите битови условия, които също бяха показани в репортажа. Защо заплатата е такава и не може ли да е по-висока, за да бъде привлечен втори лекар на пълен щат, е въпрос, чийто отговор така и не се чу.

Защо битовите условия са такива , след като собственикът на болницата – община Карлово, толкова иска да има родилно отделение и кметът на града оглави гражданския протест срещу затварянето му?

Думите и делата на карловската община се оказват в пълно противоречие – тя хем много иска да запази родилното отделение, хем очевидно не е инвестирала нищо в него през последните десетилетия.

Изискванията се напасват към тежката кадрова ситуация

За да се отговори на обществените очаквания и отделението да бъде спасено Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) и Българският лекарски съюз (БЛС) подписаха съвместно указание, с което изискванията към акушеро-гинекологичните отделения в цялата страна се променят, така че да отговорят на кадровите наличности на болницата в Карлово.

Въпреки че указанието е написано така, че идеално да пасва на ситуацията в карловската болница, от БЛС твърдят, че занижаване на изискванията няма, а районната здравна каса беше обвинена, че е “подходила формално“ като е отказала договор на отделението.

На този фон районната здравна каса и директорът на болницата спорят кое е по-опасно – всички родилки да се транспортират с линейки до Пловдив или да се допусне отделението да работи само с един анестезиолог, особено след добилите публична известност случаи на починали родилки и бебета.

Естествено, че най-добрият вариант би бил жените да продължат да раждат на най-близкото до тях място, но не като критериите се напаснат към тежката кадрова ситуация в болницата, а обратното – като болницата се опита да осигури по-адекватни условия.

Защото практиката дотук показва, че подобни компромиси често водят след себе си до тежки последици, след които по спешност започват да се правят нови конюнктурни промени и да се търсят виновни.

mediapool.bg