Кламер БГ - Новини: БНТ пак с Кошлуков - не без специалното участие на президента

БНТ пак с Кошлуков - не без специалното участие на президента

Анализи и Коментари

|
Четв, 30 Юни 2022г. 14:21ч.
БНТ пак с Кошлуков - не без специалното участие на президента

Емил Кошлуков

СЕМ не избра никого за генерален директор на БНТ, въпреки че направи три поредни заседания, както законът изисква. Членовете му би трябвало да си дават сметка, че конкурсът е двоен, защото е и за тях. Докато СЕМ оценява кандидатите по компетентност и независимост, обществото го оценява него по същите критерии. Тази година първият конкурс фактически беше отменен и скоро ще трябва да се обяви нов, с което вторият конкурс завърши с провал за СЕМ. Казвам го с тъга и дори доза съчувствие, тъй като през годините съм бил в медийния регулатор и знам колко трудна и неблагодарна работа са тези избори.

Нереформирана структура

На върха на БНТ, поради това, че е една от най-нереформираните пирамидални структури в държавата, се качва свръховластена персона, което създава непосилни очаквания към нея. Политиците я атакуват от всички страни, като си въобразяват, че колкото по-често се появяват в „телевизията-майка“, особено по време на избори, толкова по-силно ще ги заобича народът (обикновено е обратното). А управляващите, запазили си правото да определят „на око“ бюджета на медията, направо гледат на генералните ѝ директори като на свои служители, следвайки кръчмарската поговорка „Който плаща, той поръчва музиката“.

Затова, въпреки престижността на поста, няма кой знае какъв наплив за него. Но винаги се намират десетина ентусиасти, сред които поне един-двама, които дават лицето на конкурса. И този път беше така – никой от кандидатите не си позволи да се яви неподготвен пред СЕМ, повечето от тях безпогрешно напипваха болните места на медията в момента, някои имаха и свои идеи за бъдещето ѝ.

Но предварително изглеждаше, а и презентацията го потвърди, че най-подходящ за поста е Венелин Петков – като специализирано образование (той сам е преподавател), като професионална биография, като гражданска култура и като устойчивост на характера. Последното е от първостепенна важност за шефа на БНТ, защото битката му е да не трябва да позволи на друг да я управлява през главата му.

Защо Венелин Петков беше най-подходящ

Пролет Велкова, която единствена от СЕМ твърдо гласува за Петков, казва: „За характера на Венелин неведнъж са свидетелствали негови колеги от времето, когато отговаряше за новините в bTV – принципен и обективен, неподдаващ се на политически натиск при никакви обстоятелства. Високи цели, точно идентифицирани проблеми, ясен път за решаването им и воля да го осъществи. Силни журналистически екипи, които не просто следват дневния ред на институциите, а създават новините, не само информират, а поставят информацията в контекст. Журналистика, която умее да анализира и има смелостта да разследва. Венелин може да направи БНТ и привлекателна, и смислена, и модерна!“.

Въпреки това, освен гласа на Велкова, не се намериха още два, които да го подкрепят. Завъртяха се на посоки няколко имена, така че мачът да завърши 0:0. Сякаш че има „дрийм тим“ от кандидати, които само чакат настоящият конкурс да се провали, за да се явят на следващия. Като че ли не е ясно, че след като СЕМ зачеркна без каквито и да е аргументи всички, озовали се на поканата му, вече няма да има самоуважаващ се професионалист, готов да се подложи на подобно унижение. Има ли наивници, които си мислят, че този резултат е случаен и петте дами в регулатора, ако са искали, не са могли да намерят решение, с което да изпълнят правомощията си по закон?

Провалът на СЕМ

Провалът на СЕМ даже не е, че не избра никого, а че пак избра настоящия генерален директор Емил Кошлуков. И тези, които го подкрепят, очевидно добре съзнават това, защото ги беше срам открито да застанат зад него. Предпочетоха да използват хватка, с която да го оставят на поста му до следващия конкурс, когато да гласуват за него, поради липса на вече отблъснатите от тях конкуренти. Но дори да не стане така, Кошлуков ще може да изпълни ангажиментите в задаващите си парламентарни избори.

Ако човек познава досегашните професионални позиции на новоназначените членове в регулатора – Габриела Наплатанова и д-р Симона Велева, му е трудно да повярва, че не са подкрепили Венелин Петков по собствена воля. По вероятно е да са се съобразили с актуалните политически турбуленции, не без специалното участие на президента, който има своя квота в СЕМ.

БНТ си остава сред институциите, които промяна не ги лови. Честито на победителите!

mediapool.bg