Кламер БГ - Новини: С ултиматума на Митрофанова Русия се прострелва в крака

С ултиматума на Митрофанова Русия се прострелва в крака

Анализи и Коментари

|
Пет, 01 Юли 2022г. 10:18ч.
С ултиматума на Митрофанова Русия се прострелва в крака

Сн. Архив

Отношенията между България и Русия са на толкова ниско ниво, че никой няма да забележи отсъствието на руското посолството у нас. Това коментира бившият посланик на България в Русия Илиян Василев в пост във Фейсбук.

Публикуваме текста на коментара му:

Само този акт (ултиматумът за отмяна на решението за изгонване на руски дипломати – бел. ред.) е достатъчен Митрофанова да бъде незабавно експулсирана. Ултиматуми могат да си поставят в къщи, не и тук.

Разбирам, че тактиката е да ескалират напрежението в очакване българската позиция да се пропука и България да мигне първа.

Нещо не са познали - каквото и да прави президента, той не може да отмени експулсацията на руските агенти дипломати.

Ако продължават с ултимативния си тон, Русия и посланичката им тук, ще постигнат ефекта на Газпром с руския газ.

Заплахата и ултиматумите имат това свойство, че когато настъпи събитието Х изведнъж се оказва, че България може без руски газ, може и без посолство и консулство на Русия.

Прекъсването на дипломатическите отношения, ако изобщо се стигне до това, /не е изключено/ ще бъде само единствено и по вина на Москва, защото с 25 души дипломати и 25 души технически състав - пак три повече от българското посолство, може да води дипломатическа дейност.

Отношенията ни са на толкова ниска точка, по вина на Русия - щом стигнаха до това да искат пари от българите за да водят войната си в Украйна, - че никой няма да забележи отсъствието на руско посолство у нас.

Може би госпожа Митрофанова е на принципа след мен и потоп, без нея не може да има посолство!? Нейна работа - но още веднъж добре да си помислят, защото за втори път се прострелват в краката. В момента България може да закрие посолството си в Русия и това по никакъв начин няма да се отрази нито на политическия нито на културния, нито на икономическия обмен. Те не съществуват.

mediapool.bg