Кламер БГ - Новини: Американският прокурор в София: Българските лидери да покажат, че не са над закона

Американският прокурор в София: Българските лидери да покажат, че не са над закона

България

|
Четв, 28 Ян 2021г. 18:05ч.
Американският прокурор в София: Българските лидери да покажат, че не са над закона

Липсва политическа решителност за борба с корупцията в България, а корупцията е опасна за националната сигурност, защото прави държавите по-уязвими към външно влияние. Такава е оценката на правния съветник в посолството на САЩ в София Джесика Ким, специално изпратена преди година от Вашингтон да следи и помага за борбата с корупцията у нас. Преди това тя е работила като федерален прокурор в страната си. В четвъртък Ким участва във виртуалнна дискусия, посветена на корупцията и върховенството на закона, организирана от Атлантическия клуб и водена от бившия ни посланик в САЩ Елена Поптодорова.

Американският юрист припомни, че България често е критикувана за липсата на присъди за корупция и отдава тована липсата на политическа воля. Според нея "българските лидери знаят какво е необходимо за истинска промяна, но много малко е направено, за да се постигне".

"Корупционната пандемия не може да се лекува с еднократна ваксинация. Лидерите на България да покажат, че никой не е над закона, включително и те. Те трябва да гарантират, че реформите следват тези принципи", каза Джесика Ким.

Тя бе попитана за последния доклад на Държавния департамент на САЩ, който отчиташе, че България има "ендемична корупция". Ким отговори, че проблемите се дължат на отслабената възможност да се разследва корупцията в страната, олигархични влияния и липсата на медийна свобода.

"Отчетността започва от българските лидери - във всяка партия и на всяко ниво - с подкрепа на принципа, че никой не е над закона - включително самите те. След което българските лидери трябва адекватно да отговорят на исканията на хората за справедливост и върховенство на закона, за да повишат доверието в демократичната система. Те трябва да гарантират, че реформите следват тези принципи, ангажирайки се с надпартийна, функционираща правосъдна система и ефективни антикорупционни механизми", подчерта Джесика Ким.

"За да достигне България пълния си потенциал, лидерите на страната трябва да зачитат върховенството на закона. Правителствата на България системно са разчитали на благоприятно тълкуване на доклади или оценки, за да докажат, че има системно подобрение", каза юристът.

Ким напомни, че върховенството на закона е много важно за икономическото развитие и привличането на чуждестранни инвестиции, а корупцията е проблем на националната сигурност.

"Корупцията прави държавите по-уязвими към намеса от външни фактори", обясни тя.

Не е само главвният прокурор

Джесика Ким говори за международните доклади за върховенството на закона в България, които са установили неведнъж проблема с отчетността и липсата на механизми за контрол върху главния прокурор. Според нея проблемите са комплексни и не се изчерпват само до държавното обвинения. Тя напомни за нуждата от реформа на Висшия съдебен съвет, за липсата на медийна свобода и балансите между отделните власти.

"Обръщам специално внимание, че справянето само с едно от тези предизвикателства

няма да реши проблемите", каза Ким.

Според нея окончателното разделяне на Висшия съдебен съвет на две отделни институции за съдии и прокурор ще гарантира по-голяма независимост на съда.

Американският юрист напомни, че българският Наказателен кодекс е написан преди 53 години и е базиран върху съветски практики.

Менторства по конкретни дела

Джесика Ким e служила като федерален прокурор в САЩ от 2014 година до изпращането й на мисия в България. Те казва, че е разследвала стотици деца за федерални престъпления, корупция, нарушаване на граждански права, киберпрестъпления и интелектуалната собственост. Сега Ким признава, че "менторства" по конкретни разследвания в България, ако има постъпили искания за това от българските партньори. Тя има за задача да помага и на румънските власти.

Тя предоставя помощ на съдебната власт за изграждане на капацитет за борба с корупцията, прането на пари и организираните престъпни групи. "Основната цел е да насърчаваме върховенството на закона в България и региона", обяснява юристът.

Американската помощ се изразява в събирането на дигитални доказателства, анализ на финансови данни, предоставяне на помощ по съдебни поръчки, включително чрез помощ от американски експерти по българските дела.

"България може да стане по-силна като зачита своите демократични ангажименти. България може да спре корупцията и ние сме тук, за да помогнем да постигнете това", каза Ким.

Щурмът срещу Капитолия

По повод щурма на привържениците на Доналд Тръмп срещу сградата на Конгреса на САЩ (Капитолия) Джесика Ким каза, че американската прокуратура вече е изготвила над 100 обвинителни акта, а ФБР до момента е получило над 200 000 дигитални сигнала за разкриване на виновниците.

“Американският народ се обедини, за да се бори срещу беззакониетои няма да допусне такова насилие да остане безнаказано“, каза Ким.

Тя обясни, че това е било тест за американската демокрация, от който тя ще излезе по-силна, а всички замесени ще бъдат разследвани и наказани. “Има система от закони, а не система от хора“, обобщи Джесика Ким

mediapool.bg