Кламер БГ - Новини: Американският пратеник в Скопие: Никого няма да подлагам на мъчения!

Американският пратеник в Скопие: Никого няма да подлагам на мъчения!

Свят

|
Пет, 25 Авг 2023г. 16:33ч.
Американският пратеник в Скопие: Никого няма да подлагам на мъчения!

Ескобар и Ковачевски, сн.Правителство на Северна Македония

"САЩ не избира правителствата на държавите членки на НАТО. САЩ вижда естествени партньори в онези, които са посветени на европейската интеграция, на НАТО и на борбата срещу корупцията", каза зам.-помощник държавният секретар на САЩ Габриел Ескобар след среща с премиера на Северна Македония Димитър Ковачевски.

Ескобар е на посещение в Скопие е в ключов момент преди гласуването на конституционните промени, които трябва да вкарат в основния закон българите и ще отворят пътя на страната към ЕС. Приемането им обаче е под въпрос, тъй като най-голямата опозиционна партия ВМРО-ДПМНЕ продължава да ги блокира.

"Никого няма да подлагам на мъчения”, каза Ескобар в отговор на въпрос за твърденията на лидера на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски, че правителството използва посещението му, за да бъде оказан натиск върху опозиционната партия да подкрепи промените в конституцията, които са вписани в преговорната рамка на Северна Македония.

"Европа и Америка имат нужда от вас, вие сте стратегически партньор и близък приятел”, посочи Ескобар, цитиран от БТА.

Той беше лаконичен в отговора си на въпроса как ще коментира започналия, но спрял преди гласуване в парламента процес на промени в конституцията.

"Радваме се, че процесът започна и се надявам, че ще продължи", каза той.

Ковачевски посочи от своя страна, че условията за влизане на Република Северна Македония в Европейския съюз няма да бъдат предоговаряни.

"Двустранните отношения с България са точно това – двустранни отношения – и няма да влияят на процеса на евроинтеграция“, каза Димитър Ковачевски.

Той още веднъж каза, че членството на Република Северна Македония в ЕС е ключов приоритет не само за правителството в Скопие, но и за гражданите на страната.

Той припомни на депутатите, които трябва да гласуват конституционните промени като условие за начало на преговорите с Брюксел, че са представители на гражданите, които искат да влязат в ЕС.

"Гражданите на Северна Македония заслужават да живеят в общество с висок жизнен стандарт. Пред нас са държави не защото индивидуално са по-добри, а защото вече са част от ЕС. Имаме сериозна подкрепа и в страната, и навън, и блокирането на процеса ще бъде вредно по отношение на напредъка на държавата. Ще ни изпрати в нежелана позиция заради изборите през следващата година в ЕС, а и у нас. Ще бъде изгубен моментът на подкрепата на международната общност, която днес имаме”, посочи Ковачевски.

По-късно Габриел Ескобар се срещна и с Мицкоски, който е потвърдил позицията на ВМРО-ДПМНЕ срещу конституционните промени.

"За пореден път беше потвърдена позицията на партията, че основният ангажимент и приоритет на ВМРО-ДПМНЕ са ЕС и евроатлантическите ценности”, пише в съобщение на партията, в което се уточнява, че Мицкоски е подчертал, че "сегашното правителство на (Република Северна) Македония дезинформира международната общност, включително САЩ, по много вътрешнополитически въпроси”.

mediapool.bg